Obavijesti Video Pretražite Navigacija
18 općina

Doznajte gdje su sve ispunjeni uvjeti za uvođenje dvojezičnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović, koji sudjeluje na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, pozvao je na poštivanje ustavnih zakona kada je u pitanju uvođenje dvojezičnosti u Vukovar. Od političkih stranaka očekuje da to objasne i građanima, a ako se zakon ne želi poštivati onda ga se, upozorava predsjednik, mora mijenjati.

U Istri dvojezičnost funkcionira već godinama. Hrvatsko-talijanski natpisi unatoč drugom svjetskom ratu nisu nikada izazivali probleme. 'Ne nikada, pa zašto bi se bunili? To su domaći ljudi, oni su uvijek pričali talijanski', kazala je Alida iz Vodnjana. S druge strane, Antonio koji je pripadnik talijanske manjine kaže da se danas dobro osjeća. 'Data nam je sloboda da pričamo talijanski i u školama. Svi mladi sada znaju pričati hrvatski, ali ja, koji sam rođen prije 93 godine znam malo riječi', kazao je.

Ratne rane u Vukovaru pišu drugačiju priču. Zbog specifičnosti grada u Domovinskom ratu ćirilica je i dalje nepoželjna iako je ustavno pravo manjine. Izbjeći se može jedino ustavnim promjenama. Vlada ih nema namjeru predlagati, a čini se to neće učiniti ni najjača oporbena stranka. 'Hrvatska demokratska zajednica će tražiti moratorij na primjenu zakona o dvojezičnosti jer se nisu stvorili uvjeti za primjenu toga zakona u gradu Vukovaru', kazao je Božo Galić, župan vukovarsko-srijemski.

>> Josipović o ćirilici: Ako se ustavni zakon ne želi poštivati, treba ga mijenjati

Srpski predstavnici upozoravaju da se Hrvatska međunarodno obvezala na poštivanje prava nacionalnih manjina te da ih ne smije selektivno gaziti. 'Ne možemo donositi zakone pa ih onda ne provoditi, tražeći uvijek iznova razloge zbog kojih ih nećemo ili ne možemo ili ne trebamo ili ne smijemo provoditi. Ne možemo 20 godina nakon rata ratovati', kazao je Milorad Pupovac.

Furio Radin smatra da bi uvođenje moratorija samo odgodilo rješavanje vukovarskih problema. 'Ne smije se odgađati ništa jer odgađanje znači priznati slabost u ovom trenutku. Ne govorim, znate, o slabosti manjine, nego govorimo o slabosti večine', kazao je Furio Radin.

Prema posljednjem popisu stanovništva pravo na ćirilićnu dvojezičnost uz Vukovar ima i grad Vrbovsko te još 18 općina. Talijanski bi trebao uvesti Grožnjan, češki Končanica, mađarski Kneževi Vinogradi, a slovački Punitovci. U Končanici, natpisi na češkom stoje otprije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene