Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kakvu presudu očekujete sutra u Haagu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haaško tužiteljstvo optužilo je trojicu hrvatskih generala Gotovinu, Čermaka i Markača u devet točaka optužnice po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene progonom, ubojstvom, nehumanim djelima i okrutnim postupanjem, deportacijom i prisilnim premještanjem, pljačkanjem javne ili privatne imovine i bezobzirnim razaranjem počinjenim tijekom i nakon Oluje.

OSTAVITE VAŠE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI I U DNEVNIKU NOVE TV U 19:15.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Slika nije dostupna Nastavljaju pravnu bitku Godišnjica presude generalima: Žalbena konferencija za mjesec dana

Haaško tužiteljstvo optužilo je trojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača u devet točaka optužnice po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene progonom, ubojstvom, nehumanim djelima i okrutnim postupanjem, deportacijom i prisilnim premještanjem, pljačkanjem javne ili privatne imovine i bezobzirnim razaranjem počinjenim tijekom i nakon Oluje.

Gotovina (55) bio je u vrijeme Oluje zapovjednik Zbornog područja Split, Čermak (61) zapovjednik Zbornog mjesta Knin a Markač (55) pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zapovjednik Specijalne policije. Tužiteljstvo tvrdi da su trojica generala imala stvarnu kontrolu nad vojnim postrojbama odnosno policijskim jednicama pod njihovim zapovjedništvom.

Tužitelji navode i da je provođena populacijska politika prema kojoj je veliki dio tzv. RSK trebalo naseliti Hrvatima, pa su se u napuštene srpske kuće uselili pripadnici hrvatskih snaga i drugi Hrvati te da je, iako je službeno postojalo pravo na povratak na to područje ili povrat imovine, uništavanje srpske imovine i njihovih dokumenata činilo to u praksi neostvarivim.

Kakvu presudu vi očekujete?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene