Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Kako očekujete da će se riješiti spor sa Slovenijom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon prilično zategnutih odnosa zbog neriješenog pitanja granice, hrvatsko-slovenske odnose iznova je zakompliciralo pitanje Ljubljanske banke. Premda dvije strane komuniciraju, rješenja još nema, a vrijeme curi.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pitanje Ljubljanske banke Erjavec: Da nisam povučen s mjesta pregovarača bili bi bliže dogovoru Slika nije dostupna Ocjena slovenskog Dela 'Zadnja partija u diplomatskom pokeru oko Ljubljanske banke'

Odnosi Hrvatske i Slovenije opterećeni su problemima državne granice i Ljubljanske banke praktički od osamostaljenja dviju država.

>> Erjavec umjereni optimist, očekuje i dodatni susret s Pusić

Spor oko granice kulminirao je tijekom hrvatskih pregovora s Europskom unijom, kada je Slovenija kao punopravna članica EU ulagala veto na otvaranje ili zatvaranje pojedinih pregovaračkih poglavlja, pokušavajući na taj način od Hrvatske ishoditi ustupke. Nakon snažnih diplomatskih pritisaka izvana, tadašnji premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor uspjeli su dogovoriti da pitanje granice bude poslano na međunarodnu arbitražu, a da pregovori s EU krenu dalje bez slovenske blokade.

U međuvremenu je došlo do promjene vlasti u objema državama, a na dnevni je red došlo pitanje Ljubljanske banke, koje je slovenska strana povezala s postupkom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom. U 'deželi' procedura ratifikacije nije ni pokrenuta, čime je ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja doveden u pitanje. Stvari su se dodatno zakomplicirale krizom vlasti u susjednoj državi tako da je vremena za ratifikaciju izuzetno malo.

Velike se nade polažu u susrete hrvatske šefice diplomacije Vesne Pusić i njezina slovenskog kolege Karla Erjavca, kao što je onaj danas, no formula za Ljubljansku banku još nije pronađena.

Kako očekujete da će se riješiti spor sa Slovenijom?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene