Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hoćemo li se u budućnosti na društvene mreže i forume moći prijaviti samo s pravim imenima i našim pravim fotografijama?


Novinari The Telegrapha dokopali su se dokumenta kojeg priprema CleanIT Project organizacija i koji je usmjeren protiv terorizma i širenja terorističkih ideja na internetu, ali bi ta borba protiv terorizma trebala dovesti do policijskog nadzora društvenih mreža i ukidanja anonimnosti na internetu tako da bi pri online komunikaciji svi trebali koristiti prava imena.

Vezani članci Policija, ilustracija - 2 Stiže novi toplinski val: Policija će u subotu paziti da se djeca ne ostavljaju u automobilima Ilustracija, racija u noćnom klubu Velika vikend-akcija inspektora i policije: Zapečaćena dva noćna kluba, naplaćene kazne, ispisani prekršajni nalozi...

FBI priprema posebnu jedinicu koja će pratiti SVE što radite na internetu!

Inicijalni partneri ovog projekta su vlade zemalja poput Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije, Belgije i Španjolske (odnosno njihova ministarstva pravosuđa i odjeli za borbu protiv terorizma) te u dokumentu kojeg pripremaju stoji da bi policajci trebala patrolirati i društvenim mrežama – imati otvoren profil, pridružiti se grupama, slati i primati poruke i slično.

Također, ova se organizacija zalaže i za tzv. sustav poluautomatske detekcije pri čemu bi internetske kompanije morale omogućiti korisnicima da sve sumnjive aktivnosti na društvenim mrežama, chat sobama, forumima i VoIP servisima prijave direktno policiji, a ovi bi se podaci dijelili među svim europskim zemljama. Na The Telegraphu kažu da će, ako ova organizacija zaista predloži ovakve mjere, sigurno uznemiriti velike internetske kompanije koje su se i do sada opirale njihovom nadzoru internetskih korisnika, a na ovaj način morale bi implementirati novi softver za prijavu korisnika i filtriranje sadržaja.

Puno opasnijim čini se jedan prijedlog kojeg članovi Clean IT Projecta tek trebaju raspraviti, a to je uvođenje pravila 'pravog identiteta', odnosno zabrane anonimnosti. U ovom dokumentu stoji kako bi internetske kompanije trebale omogućiti korištenje samo pravih imena koje bi korisnici morali 'dokazati' prilikom registracije pa bi tako na zahtjev internetske kompanije korisnici morali poslati neki dokaz (sken osobne iskaznice ili slično) da je to zaista njihovo ime, a ne izmišljeno ili tuđe ime te bi trebali dopustiti korištenje samo pravih fotografija.

FBI želi nadzor nad – mailovima, društvenim mrežama i Skypeom!

Facebook i Google već sada zahtijevaju uporabu pravih imena na svojim društvenim mrežama, a Zuckerbergova mreža počela je aktivnije tražiti korisnike s lažnim imenima i to na način da od drugih korisnika traže da ih – cinkaju!

Predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava kažu da bi ovakva borba protiv terorizma mogla ugroziti slobodu govora na internetu, ali i same internetske korisnike.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju