Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema novom istraživanju sonda Voyager, prvi objekt izrađen ljudskom rukom koji je napustio Sunčev sustav, u međuzvjezdani prostor ušla je 27. srpnja prošle godine, dok NASA-ina istraživanja pokazuju kako je još u Sunčevom sustavu.


I dok NASA-ini znanstvenici čekaju da sonda Voyager uđe u međuzvjezdani prostor i napusti Sunčev sustav, nova istraživanja pokazuju kako je Voyager Sunčev sustav napustio još prošle godine, piše space.com.

Vezani članci Planeti (Foto: Screenshot/YouTube) Kako bi izgledalo nebo da se umjesto Mjeseca pojave planeti Sunčeva sustava? Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? Do 2050. ući će u jednu od svojih hladnih faza

Prema novom istraživanju sonda Voyager, prvi objekt izrađen ljudskom rukom koji je napustio Sunčev sustav, u međuzvjezdani prostor ušla je 27. srpnja prošle godine, dok NASA-ina istraživanja pokazuju kako je još u Sunčevom sustavu, ali na granici.

>> Oko Voyagera 1 se 'promijenila okolina': Samo što ne uđe u nepoznato...

'Mislimo da su magnetska polja Sunčeva i međuzvjezdana prostora dovoljno usklađena da se kroz njih zapravo može proći bez ikakve velike promjene - rekao je fizičar Marc Swisdak sa sveučilišta u Marylandu. Inače, sonda Voyager lansirana je u svemir 1977. godine s ciljem istraživanja Sunčeva i međuzvjezdanog prostora, odnosno proučavanja planeta Saturna, Jupitera, Urana i Neptuna.

Iste je godine lansiran i Voyager 2, no on se još nalazi u Sunčevom sustavu. Voyager 1 trenutno se nalazi oko 18,7 milijardi kilometara od Zemlje, dok je Voyager 2 udaljen 15,2 milijarde kilometara od naše planete. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook