Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo istraživanje

Voyager je zapravo još prošle godine napustio Sunčev sustav!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema novom istraživanju sonda Voyager, prvi objekt izrađen ljudskom rukom koji je napustio Sunčev sustav, u međuzvjezdani prostor ušla je 27. srpnja prošle godine, dok NASA-ina istraživanja pokazuju kako je još u Sunčevom sustavu.

I dok NASA-ini znanstvenici čekaju da sonda Voyager uđe u međuzvjezdani prostor i napusti Sunčev sustav, nova istraživanja pokazuju kako je Voyager Sunčev sustav napustio još prošle godine, piše space.com.

Pročitajte i ovo Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Prirodni proces Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? Do 2050. ući će u jednu od svojih hladnih faza Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Puno ranije nego što se mislilo Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji

Prema novom istraživanju sonda Voyager, prvi objekt izrađen ljudskom rukom koji je napustio Sunčev sustav, u međuzvjezdani prostor ušla je 27. srpnja prošle godine, dok NASA-ina istraživanja pokazuju kako je još u Sunčevom sustavu, ali na granici.

>> Oko Voyagera 1 se 'promijenila okolina': Samo što ne uđe u nepoznato...

'Mislimo da su magnetska polja Sunčeva i međuzvjezdana prostora dovoljno usklađena da se kroz njih zapravo može proći bez ikakve velike promjene - rekao je fizičar Marc Swisdak sa sveučilišta u Marylandu. Inače, sonda Voyager lansirana je u svemir 1977. godine s ciljem istraživanja Sunčeva i međuzvjezdanog prostora, odnosno proučavanja planeta Saturna, Jupitera, Urana i Neptuna.

Iste je godine lansiran i Voyager 2, no on se još nalazi u Sunčevom sustavu. Voyager 1 trenutno se nalazi oko 18,7 milijardi kilometara od Zemlje, dok je Voyager 2 udaljen 15,2 milijarde kilometara od naše planete. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene