Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko ne zna što je izvor

Snimljen misteriozni signal iz svemira!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici vjeruju kako se radi o dosad najboljem dokazu postojanja tamne materije.

Astronomi su otkrili misteriozni signal udaljen 240 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Neidentificirani signal je "šiljak inteziteta na vrlo specifičnoj valnoj duljini x-zračenja", no znanstvenici još ne znaju što je njegov izvor, prenosi Telegraph.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podaci s teleskopa Planck VIDEO Svemir nije ono što se čini: Stariji je, sporije se širi... Slika nije dostupna Usporavanje širenja svemira Astronomi izmjerili usporavanje svemira prije pojave tamne energije

Signal je zabilježen u sazvježđu Perzej, koje je jedan od najvećih objekata u poznatom svemiru, a astronomi smatraju da je njegovo otkriće dosad najbolji dokaz postojanja tamne materije.

Otkrivena još jedna hiperbrza zvijezda

Astronomi vjeruju da tamna materija čini 85 posto ukupne materije u svemiru, ali ne emitira niti apsorbira svjetlost poput normalne materije, kao na primjer elektrona ili protona, koji čine sastavni dio elemenata planeta, zvijezda i galaksija.

Istraživači sugeriraju kako bi signal mogao nastati iz propadanja "sterilnih neutrina", koji su zapravo hipotetska verzija neutrino čestica, koji reagiraju s normalnom materijom putem gravitacije.

Za nešto više od nagađanja bit će potrebno još podataka, kojima bi se eliminirala druga moguća objašnjenja, tek nakon čega će se moći utvrditi vjerojatnost da su astronomi zapravo možda prvi put doista zabilježili pravu tamnu materiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene