Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tamna materija možda je identificirana kao egzotična čestica aksion, koja dolazi i iz našeg Sunca te se u sudaru s magnetskim poljem Zemlje pretvara u X-zrake.


Znanstvenici su možda otkrili hipotetsku egzotičnu česticu aksion, koja možda čini i dugo traženu tamnu materiju. Opsežno proučavanje podataka x-zračenja u svemiru, pokazalo je značajno povećanje tog zračenja od 10 posto, kad god bi satelitski teleskop XMM Newton skenirao zaštitnu stranu Zemljinog magnetskog polja u trenutku dok je okrenuta prema Suncu.

Vezani članci Romana Čeović Kako se zaštititi od melanoma i koji su znaci upozorenja? Profesorica sa zagrebačkog KBC-a objašnjava na što treba obratiti pažnju Duga nakon kiše Kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana? Meteorolog otkriva kada će biti najviše kiše, ali i kada stižu ljepši dani

Konvencionalna fizika i njezina rješenja nisu mogla dati odgovor na to povećanje, odnosno, ono nije rezultat djelovanja solarnih vjetrova. XMM Newton je svaki put kad bi prošao magnetskim poljem okrenutim prema Suncu, zabilježio protok nepoznatih kvantnih čestica koje dolazi ravno iz Sunca te se kreću izravno prema Zemljinom magnetskom štitu.

Otkrivena još jedna hiperbrza zvijezda

XMM Newton bilježi pozadinsko X-zračenje već posljednjih 15 godina, prenosi Digital Journal.

Kombinacija dvije nekonvencionalne teorije sugerira da su čestice koje su viđene da dolaze od Sunca i proizvode x-zrake u kontaktu sa Zemljinom magnetskim poljem, zapravo hipotetske čestice aksioni, za koje se vjeruje da čine tamnu materiju i da se proizvode u Sunčevoj jezgri.

Prva je teorija o jakoj nuklearnoj sili, koja pretpostavlja da aksioni nastaju u Sunčevoj jezgri te da se, zato jer jer su nenabijene i vrlo male mase zbog čega imaju slabu interakciju s materijom, kreću enormno velikim brzinama kroz Sunce u svemir. Teorija pretpostavlja da se aksioni u dodiru s Zemljinim magnetskim poljem pretvaraju u x-zrake, koja onda dalje nastavljaju put prema Zemlji.

Druga teorija je teorija o sastavu tamne materije koja pokušava riješiti misterij od čega je tamna materija sastavljena te sugerira da se ona sastoji upravo od tih hipotetskih slabo interaktivnih aksiona male mase.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju