Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nenadmašna točnost

Sat koji gubi manje od sekunde u 14 milijardi godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici sa Sveučilišta u Nevadi predložili su uporabu novog atomskog sata koji je 100 puta točniji od ijednog kojeg je čovječanstvo ikad napravilo - u 14 milijardi godina gubi samo jednu dvadesetinu sekunde.

Od Velikog praska, tj. postanka svemira, prošlo je oko 14 milijardi godina. Da smo jedan takav sat imali onda, pitanje je bi li danas doista bio 10. ožujak 2012.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

>> 'Prije Velikog praska postojao je drugi svemir'

Novi atomski sat trebao bi biti čak 100 puta precizniji od današnjih atomskih satova koji se koriste za namještanje vremena mobilnih mreža i GPS sustava diljem svijeta. Novi će sat korisitit novu tehnologiju gdje je 'klatno' neutron unutar atoma, a ne elektroni oko njega, što će mu dati veću preciznost.

'To je oko 100 puta preciznije od najboljih atomskih satova koje imamo danas', kazao je profesor Victor Flambaum sa Sveučilišta u Nevadi. 'To će omogućiti znanstvenicima da testiraju temeljne teorije fizike na neviđenoj razini preciznosti i dati im neusporediv alat za primjenu u istraživanju fizike. Cilj sustava nove generacije je istražiti krajnje nedostupna područja uz ekstremnu preciznost mjerenja. To je nemoguće uz pomoć atomskih satova koji se trenutno koriste'.

‘Atomski satovi kao 'klatno' koriste elektrone koji orbitiraju oko atoma. No, mi smo pokazali da se korištenjem lasera elektroni mogu orijentirati na vrlo specifičan način.  Može se koristiti neutron koji orbitira oko atomske jezgre kao klatno, čineći tzv. atomski sat s nenadmašnom preciznošću', kazao je profesor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene