Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ravnateljica je otvorila lažan profil na Facebooku te je imala oko 300 prijatelja – većinom učenika iz škole


Iako veliki broj korisnika Facebooka u svom profilu koristi prave podatke, odnosno pravo ime i prezime i fotografiju, na ovoj društvenoj mreži postoji i veliki broj lažnih profila koje su neki korisnici napravili kako bi mogli špijunirati druge osobe koje koriste ovu društvenu mrežu.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo kako jednostavno zaštiti privatnost na društvenim mrežama Slika nije dostupna Dobro pregledajte sve što ste u prošlosti objavili na Facebooku!

Upravo se takav slučaj dogodio i u St. Louisu u SAD-u gdje je, prema informacijama na stranici stltoday.com, ravnateljica škole otvorila profil na Facebooku s lažnim imenom kako bi špijunirala učenike svoje škole.

Ona je pod imenom Suzy Harriston na ovoj društvenoj mreži skupila više od 300 'prijatelja' – većinom upravo iz njene škole, a početkom travnja jedan je bivši učenik iz ove škole napisao da se ta osoba lažno predstavlja te da je riječ o ravnateljici škole u okrugu Clayton i preporučio je svim učenicima da prekinu prijateljstvo s njom.

Iako niti ravnateljica ove škole Louise Losos niti itko u školi nije potvrdio informaciju da je ravnateljica špijunirala učenike na društvenoj mreži, ovaj je profil nestao s Facebooka nakon upozorenja da se ona krije iza njega, a odmah nakon toga otišla je na privremeni dopust nakon čega je dala otkaz. Kao razlog odlaska s mjesta ravnateljice, školski je odbor naveo 'spor oko načina korištenja društvenih mreža'.

Na Mashableu kažu da je ovo samo jedan od primjera koji pokazuju kako je 'tanka linija za učitelje između njihove profesionalne uloge i onoga što rade online nakon škole' te navode kako nema službenih pravila koja određuju način na koji škole i profesori mogu koristiti društvene medije te smiju li učitelji pratiti i nadzirati aktivnosti učenika nakon škole.

U Seattleu profesori imaju pravo kazniti učenike za ono što napišu na društvenim mrežama (i u izvannastavno vrijeme), a na ovoj stranici dali su i jedan primjer iz 2009. kada je učenica iz Mississippija administratorima u školi morala dati svoju šifru za pristup Facebooku te je kažnjena nakon što su profesori vidjeli o čemu je sve pisala.

Što vi mislite, imaju li profesori pravo zadirati u privatnost učenika i studenata na društvenim mrežama ili je to u potpunosti njihova privatna stvar? 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.