Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Slijede agresivni koraci'

Rat špijunima i hakerima: Amerikanci će odgovoriti na cyber napade Kineza?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki američki sigurnosni stručnjaci smatraju da Amerikanci trebaju poduzeti oštre mjere protiv kineskih hakera koji godinama špijuniraju SAD.

Izvještaj kompanije Mandiant o tajnoj jedinici zaduženoj za hakiranje i špijunažu kojom upravlja kineska vojska i koja je zaslužna za brojne hakerske napade i krađu više od 100TB podatka iz najmanje 141 organizacije podigao je puno prašine, no mnogi sigurnosni stručnjaci uopće nisu iznenađeni rezultatima ovog izvještaja te tvrde da je sada samo javno objavljeno ono što se već godinama zna – Kinezi hakiraju i prisluškuju brojne organizacije u SAD-u i drugim zemljama.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Vruće pitanje Ministar Filipović o optužbama da ga je USKOK uhvatio: "To je laž!" Ilustracija Napravite sigurnosne procjene Prijeti opasnost od kibernetičkh napada: "Zabilježen je veliki broj cyber incidenata, pripazite", upozorava obavještajna agencija

Misteriozna kineska 'Jedinica 61398' izvela seriju hakerskih napada

Amerika uzvraća?!

Iako iz Bijele kuće i Ministarstva domovinske sigurnosti još nema nekih službenih komentara ovog izvještaja, informacije koje su objavili na Yahoou kažu da bi Obama uskoro mogao poduzeti neke 'agresivne korake' kao odgovor na cyber napade povezane s kineskom vojskom.

Richard Bejtlich iz Mandianta kaže da je njegova kompanija objavila ovaj izvještaj kako bi poslali poruku vladama Kine i SAD-a koje bi trebale sjesti za zajednički stol i pronaći rješenje ovog problema. No, mnogi vjeruju da je ovaj izvještaj objavljen s ciljem stvaranja pritiska na Amerikance koji će morati poduzeti neke aktivne mjere kako bi se zaštitili od kineske špijunaže koja traje godinama.

Obama bi trebao zaprijetiti odmazdom

Shawn Henry, bivši zaposlenik FBI-a rekao je novinarima AP-a da, ako bi se kineski zrakoplovi pojavili u američkom zračnom prostoru, američko zrakoplovstvo bi ih ispratilo nazad prema Kini, no ako se takve stvari više puta ponove 'predsjednik bi već bio na telefonu i spominjale bi se prijetnje odmazdom'.

On dodaje da se takve situacije, samo u cyber prostoru, događaju tisuću puta dnevno te bi Amerikanci trebali stati na kraj tim stvarima i razmisliti o posljedicama s kojima bi se napadači mogli suočiti.

Amerikancima se sprema 'cyber Pearl Harbor'?!

Kina odbacila optužbe za informatičko piratstvo

Kao i uvijek do sada, kineska vlada negira ove optužbe te tvrde da su i sami često žrtve hakerskih napada od kojih velik dio potječe upravo iz SAD-a.  'Tvrdnje tvrtke Mandiant, jednog od savjetnika američke vlade u području informatičke sigurnosti, "neutemeljene" su', priopćio je Geng Yansheng, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane.

"Cyber napadi po prirodi su transnacionalni, anonimni i varljivi, ima puno nesigurnosti o njihovu podrijetlu", kazao je on. "Oslanjati se na IP brojeve (jedinstvene brojčane oznake računala) kako bi zaključili da ti napadi dolaze iz Kine pokazuje nepoznavanje temeljnih tehničkih pravila", objavilo je kinesko ministarstvo.

'Američka vlada ne vrši slične cyber napade'

Američki sigurnosni stručnjaci tvrde da američka vlada ne vrši slične cyber napade, hakiranja i krađe podataka kineskih kompanija, iako napominju da je praksa da obavještajne agencije špijuniraju druge države, a Kina je sigurno jedna od zanimljivijih meta, pogotovo njeni vojni planovi.

Amerika strahuje od 'Super tvrdog' i 'Ružne gorile'

Ovo su zanimljive tvrdnje, pogotovo kada se zna da su za najveće cyber napade do sada optuženi upravo Amerikanci koje su mnogi sigurnosni stručnjaci i novinari prozvali da su zajedno s Izraelcima razvili viruse Stuxnet i Flame s kojima su napali Iran i još neke zemlje, a navodno su prisluškivali i državnike poput Nicolasa Sarkozya.

Što se samog izvještaja Mandianta tiče, na Huffington Postu kažu da su u njemu objavljene i neke detaljne informacije o hakerima koji su povezani s kineskom vojskom, a u čijoj su identifikaciji čak pomogli Anonymousi koji su se još prije dvije godine dokopali i javno objavili informacije s jednog zatvorenog hakerskog foruma na kojem su bili aktivni kineski hakeri i te su informacije iskorištene u istraživanju Mandiata.

Posebno su zanimljivi nadimci nekih hakera te se u izvještaju spominje da Amerikance godinama napadaju i špijuniraju 'Ružna gorila', 'Super tvrdi' i ljubitelj Harry Pottera 'Dota'.

  DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene