Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljen i HTC First

Zuckerberg predstavio Facebook Home za Androide!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook Home skup je aplikacija koji je namijenjen pametnim telefonima koji rade na Androidu

Ne želimo napraviti samo jedan telefon ili operativni sustav, već želimo da korisnici na svim telefonima imaju nabolje moguće iskustvo pristupa Facebooku, rekao je Mark Zuckerberg na početku večerašnje konferencije na kojoj je napokon predstavio Facebook Home. Umjesto hardvera koji bi, ma kako bio dobar, koristio samo mali dio od više od milijarde korisnika ove društvene mreže, ekipa iz Facebooka okrenula se softveru kojeg će na svojim telefonima u budućnosti moći koristiti milijuni ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiže na ekrane telefona Twitter priprema konkurenta Facebooku Home? Slika nije dostupna Praćenje i ciljani oglasi Facebook će prikazivati reklame na ekranima pametnih telefona!

Facebook Home skup je aplikacija koji je namijenjen pametnim telefonima koji rade na Androidu (Zuckerberg je napomenuo kako se Facebook na telefonima koristi tri puta više u odnosu na klasične aplikacije) i koji će na telefonu 'u prvi plan staviti ljude, a ne aplikacije'. Tako će korisnici koji instaliraju Facebook Home, umjesto klasičnog prikaza aplikacija na koje smo navikli, na početnom ekranu svojih Androida moći vidjeti fotografije i druge obavijesti s ove društvene mreže koje će direktno s početnog ekrana moći lajkati ili komentirati.

Umjesto aplikacija i obavijesti koje se danas samo prikazuju brojevima, na Facebookovom početnom ekranu kao obavijesti prikazivat će se lice i ime osoba koje su nešto komentirale i lajkale tako da korisnici neće morati otvarati aplikaciju da bi vidjeli obavijest, već će im ona biti dostupna odmah na početnom ekranu. Ako im je ta obavijest nezanimljiva mogu je pokretnom prsta maknuti s ekrana, odnosno mogu otvoriti cijelu poruku. Zuckerberg je napomenuo i kako je brzi pristup aplikacijama na koji smo do sada navikli također udaljen samo 'jedan dodir prsta' tako da su aplikacije i dalje jednostavno i brzo dostupne.

Zuckerberg ga nikad nije predstavio, ali Facebookov telefon već postoji!

Osim prikazivanja fotografija i obavijesti s ove mreže, Facebook Home donosi i zanimljivu opciju 'chatheads' koja omogućava dopisivanje unutar aplikacija. Kada korisnici imaju otvorenu neku aplikaciju i dobiju poruku (bilo da je riječ o SMS-u ili poruci putem Facebook Messengera), na kratko će se pojaviti dio poruke te će na početnom ekranu ostati mala ikona s licem prijatelja koji je tu poruku poslao. Na taj će način korisnici naknadno moći pregledati poruku (neće zaboraviti da su je primili) ili je mogu odmah otvoriti i odgovoriti na nju unutar već otvorene aplikacije.

Korisnici Androida moći će Facebook Home skinuti s Google Play online trgovine aplikacijama – od 12. travnja bit će dostupan samo korisnicima određenih telefona poput Samsungovih Galaxyja S3 i Notea 2 i HTC-ovog X-a, a naknadno će se moći preuzeti i na drugim telefonima i tabletima koji rade na Androidu.

Kao što se ranije i najavljivalo, danas je predstavljen i prvi telefon koji dolazi s ovim Facebookovim softverom, model HTC First koji će se po cijeni od 99 dolara pojaviti u prodaji također 12. travnja, no samo za korisnike američke mreže AT&T.

Uoči predstavljanja: Korisnici nemaju previše interesa za Facebookov telefon

Iako Facebook još nije predstavio svoj telefon i nema nikakvih službenih informacija hoće li to biti samo aplikacija, odnosno sučelje koje će se moći koristiti na svim telefonima koji rade na Androidu ili samo jedan model kojeg su razvili u suradnji s HTC-om (HTC First), već su provedena neka istraživanja o interesu ljudi za ovaj telefon te su dobiveni rezultati poražavajući za kompaniju Marka Zuckerberga.

Pojavile se prve fotografije Facebookovog telefona!

Na Digital Trendsu tako su objavili rezultate istraživanja koje je provela kompanija Retrevo i koji su pokazali da čak 82 posto korisnika nema nikakav interes za telefon koji navodno priprema Facebook. Od ostalih ispitanika samo je tri posto njih reklo da su zainteresirani za kupovinu ovog telefona (bilo je da riječ o Facebookovom telefonu ili servisima koje bi ova kompanija omogućila na drugim telefonima), dok je njih 15 posto odgovorilo da žele znati više informacija o ovom uređaju prije nego donesu konačan zaključak.

Zanimljivo je da je ovo istraživanje pokazalo da trenutno postoji veće zanimanje za Kindle telefonom kojeg (navodno) priprema Amazon te je deset posto ispitanih pokazalo je interes za kupovinom tog telefona, dok njih 66 posto nema nikakvog interesa za Kindle Phoneom.

O Facebookovom telefonu nagađa se već nekoliko godina te su do sada brojni analitičari zaključili kako Facebook neće imati previše koristi od razvoja vlastitog telefona, već bi se prvenstveno trebali orijentirati na razvoj i usavršavanje mobilnih aplikacija za Android, iPhone, Windows Phone i druge mobilne operativne sustave.

Je li Facebookov smartphone kraj ere tradicionalnih smartphonea?

Dosadašnje fotografije Zuckerbergovog telefona koje su se pojavile na internetu ovih dana pokazuju jednostavno i lijepo sučelje početnog zaslona na kojem dominira velika fotografija i obavijesti s Facebooka i Instagrama poput informacija o likeovima i porukama, odnosno ikone putem kojih se može pristupiti Facebooku, Messengeru, Instagramu, Chromeu, fotografijama telefona i slično.

Više informacija saznat ćemo večeras kada će nam Zuckerberg napokon pokazati na čemu su radili posljednjih godina i je li HTC First zaista pravi Facebookov telefon ili će to biti samo prvi u nizu uređaja na kojima će se moći pokrenuti Facebook Home aplikacija i na taj način omogućiti svim Androidima duboku integraciju s ovom društvenom mrežom.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene