Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbolje od 'osmice'

Pogledajte deset najboljih opcija Windowsa 8

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte deset najboljih opcija koje donosi nova verzija Microsoftovog operativnog sustava

Microsoft je na današnjoj konferenciji i službeno predstavio novu verziju svog operativnog sustava Windows 8 koja sutra kreće u prodaju. O 'osmici' smo do sada mogli pročitati različita mišljenja – od očekivanja da će spasiti tržište osobnih računala pa do toga da je osmica katastrofa za tržište računala, odnosno da ona označava kraj Windowsa.

Novi Windowsi po prvi su puta u potpunosti prilagođeni ekranima osjetljivim na dodir i dolaze s potpuno novim sučeljem koje donosi brojne nove mogućnosti, ali će većini korisnika vjerojatno biti potreban određeni period navikavanja na ovakav način korištenja Microsoftovog operativnog sustava.

Uoči izlaska Windowsa 8 na tržište, na Wiredu su objavili deset najboljih opcija koje donosi nova verzija ovog operativnog sustava:

Upravljanje pokretima - s obzirom da novi Windowsi u potpunosti podržavaju ekrane osjetljive na dodir te kako će se na tržištu pojaviti veliki broj računala i tableta s ekranima osjetljivim na dodir, korisnici će takvim uređajima, umjesto mišem i tipkovnicom, upravljati - prstima. Pokretom prsta preko lijevog dijela ekrana mijenjaju se aktivne aplikacije, pokretom s desne strane ekrana aktivira se izbornik s opcijama, dok se aplikacije zumiraju jednostavnim pokretima prstiju ('štipanjem') na isti način na koji se zumiraju internetske stranice i fotografije na telefonima i tabletima

'Windowsi 8 označavaju kraj Windowsa'

Live Tiles – za razliku od ikona na koje smo navikli na dosadašnjim verzijama Windowsa, nova verzija aplikacije prikazuje kao Tilese, odnosno pločice, a neke od tih aplikacija uvijek prikazuju nove i najvažnije obavijesti na glavnom ekranu bez potrebe za njihovim pokretanjem. Npr. za osnovne informacije o vremenu i temperaturi neće biti potrebno pokretati aplikaciju vremenske prognoze jer će se te informacije stalno mijenjati unutar ikone same aplikacije na glavnom ekranu – slično je i mailovima, kalendarskim zapisima, vijestima i slično. Naravno, korisnici koji ne vole da im različite aplikacije pokazuju informacije, uvijek mogu isključiti ovu opciju.

Napredno pretraživanje – na Wiredu kažu da operativni sustav Windows 8 donosi 'odličan alat za pretraživanje datoteka i aplikacija' te da će korisnici sadržaj računala moći pretraživati direktno sa Start ekrana, a omogućeno je i jednostavno pretraživanje unutar samih aplikacija.

Novi Windows spasit će osobna računala!

Refresh i Reset – opcija Refresh korisna je prilikom problematičnog rada računala te omogućuje vraćanje na početne postavke računala, ali pri tome na računalu ostaju sve datoteke, korisničke postavke i aplikacije skinute s Windows Storea. Ostali programi koji su instalirani na računalo (putem optičkih medija ili oni koji su skinuti s internetskih stranica) bit će izgubljeni jer nisu sinkronizirani s Windows računom. Opcija Reset briše sve datoteke računala i vraća ga na početne postavke

Sinkronizacija – zahvaljujući Windows računu i opciji sinkronizacije, korisnici će postavke sa svojih Windows 8 uređaja (postavke aplikacija i browsera, lozinke, jezik i slično) moći koristiti na više računala i tableta koji rade na osmici.

Windows 8 uskoro ide van, a još nije dovršen!

Snap View – aplikacije skinute s Windows Storea mogu se prikazivati na cijelom ekranu, ali i mogu se i prikazivati jedna pored druge – pri čemu će jedna aplikacija zauzimati veći dio ekrana, a druga samo oko četvrtinu ekrana. Ovakav 'Snap View' prikaz aplikacija omogućuje učinkoviti multitasking pa će korisnici npr. na aplikaciji koja zauzima veći dio ekrana moći gledati neki film ili surfati internetom, dok će se putem druge aplikacije moći dopisivati s prijateljima – bez potrebe za stalnim prebacivanjem između aplikacija, odnosno prozora.

Postavljanje sadržaja na Start ekran – Start ekran može se u potpunosti personalizirati pa korisnici na njegu mogu, osim aplikacija, postavljati i internetske stranice, ali i neke dijelove samih aplikacija - npr. iz adresara na glavni ekran mogu se postaviti ikone određenih osoba kako bi brže pristupali njihovom profilu i komunicirali s njima.

Windows 8 – 'katastrofa za tržište osobnih računala'

Dijeljenje – dijeljenje sadržaja u novim Windowsima iznimno je jednostavno. Potrebno je samo kliknuti Share opciju s izbornika ili pritisnuti tipku H na tipkovnici te odabrati način na koji se želi podijeliti fotografija, link neke internetske stranice ili slično – putem društvenih mreža ili e-maila, a omogućeno je čak i dijeljenje između samih aplikacija.

Task Manager - na Wiredu hvale Task Manager, odnosno upravitelja zadataka u Windowsima 8 koji je uvelike poboljšan te prikazuje listu i napredne mogućnosti upravljanja svim procesima na računalu uređenu po grupama – aplikacije, pozadinski procesi i Windows procesi.

Sučelje – iako smo do sada mogli pročitati brojne kritike novog sučelja Windowsa 8 – pogotovo zbog toga što je prilagođeno ekranima osjetljivim na dodir, a ne korištenju s tipkovnicom i mišem, na Wiredu kažu da je najbolja opcija novih Windowsa upravo ovo 'radikalno novo sučelje' bez kojeg ne bi bilo moguće koristiti sve nove opcije i koje omogućuje 'potpuno novo iskustvo korištenja Windowsa'
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene