Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi

Pazite na kune: Evo kako će vas Facebook 'opljačkati'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebookova nova opcija automatske sinkronizacije fotografija s mobitelom krije i jednu veliku zamku – može potrošiti puno podatkovnog prometa i donijeti neočekivane i velike troškove

Facebook konstantno uvodi novitete na svojoj društvenoj mreži pokušavajući poboljšati iskustvo korištenja i korisnicima omogućiti neke nove opcije. Jedna od tih novih opcija koja je nedavno predstavljena jest i mogućnost automatske sinkronizacije fotografija s iPhonea ili telefona koji rade na Androidu s Facebookom – nakon što se u postavkama odabere ova opcija, fotografije će se automatski uploadati na ovu društvenu mrežu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Probijeni svi rokovi Uznemirujuće fotografije stigle i na kutije cigareta: Hoćete li prestati pušiti? Slika nije dostupna Istražili smo POJAVILE SE I PRIJE ZAKONA Kako je moguće da se ove slike nalaze na duhanskim proizvodima?

Jedna od stvari koje NIKADA ne smijete staviti na Facebook!

Treba napomenuti da se fotografije uploadaju u privatni album koji je vidljiv samo vlasnicima profila na Facebooku tako da nema straha da će se one pojaviti u javnim albumima ove društvene mreže i biti vidljive svima, odnosno samo prijateljima, a iz tog privatnog albuma fotografije se naknadno mogu jednostavno dijeliti.

Iako će mnogi ovu opciju smatrati korisnom jer će na ovaj način automatski backupirati fotografije, kao i uvijek kada je u pitanju Facebook, postoje i određeni potencijalni problemi i zamke na koje korisnici moraju paziti.

Prvo, pitanje je želite li zaista sve svoje fotografije 'predati' Facebooku jer ova društvena mreža ionako zna sve o svojim korisnicima te bi sada mogli dokopati velikog broja fotografija, a ako je omogućen automatski upload, postoji mogućnost da će se na ovu mrežu uploadati i neke nezgodne fotografije koje sigurno ne bi htjeli podijeliti sa Zuckerbergom.

Drugi problem jest što bi vas ova opcija mogla koštati velike svote novca jer se fotografije, osim putem WiFija, mogu sinkronizirati i putem mobilne mreže pa bi korisnici zbog velike količine uploadanih slika lako mogli potrošiti kune na prijenosu podataka.

Ne vjerujte statusima: Poruka o zaštiti sadržaja na Facebooku je prijevara!

Na ovaj je problem prvo upozorio novinar Forbesa koji je rekao da, iako korisnici sami mogu podesiti sve opcije (npr. moguće je aktivirati opciju da se fotografije sinkroniziraju samo putem WiFija), dio njih na to vjerojatno neće obratiti pažnju.

Na Facebooku kažu da će fotografije sinkronizirati odmah čim je to moguće pa tako, ako se nalazite na nekom izletu ili ste npr. u noćnom izlasku i često fotografirate, odnosno snimate veliki broj uzastopnih fotografija, te će se slike odmah slati na Facebook i trošiti podatkovni promet. Iako sve više korisnika smartphonea koristi neki od podatkovnih paketa sa sto, 500MB ili 1GB prometa, uvijek postoji mogućnost da, zbog velikog broja poslanih fotografija, korisnici potroše taj paket pa im se počne naplaćivati prijenos fotografija – pogotovo krajem mjeseca kad je paket pri kraju ili kada se šalje puno fotografija odjednom.

Na Facebooku kažu da će fotografije koje se sinkroniziraju putem mobilne mreže smanjiti tako da budu teške samo oko 100KB, no također upozoravaju da bi upload korištenjem mobilne mreže korisnicima mogao donijeti dodatne troškove – s obzirom na cijene mobilnog prijenosa podataka izvan podatkovnih paketa ti bi troškovi mogli biti iznimno veliki jer Facebook omogućuje prijenos i sinkronizaciju do 2GB fotografija.

Ako već želite sve svoje fotografije iz telefona backupirati na Facebooku, preporučamo vam da u opcijama odaberete opciju sinkronizacije samo putem WiFija i izbjegnete potencijalne dodatne troškove. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene