Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pijesak Mauricijusa krije jednu veliku tajnu. Znanstvenici su otkrili kako se ispod njega nalaze ostaci prastarog kontinenta.


Trond Torsvik i njegovi kolege sa Sveučilišta u Oslu, u Norveškoj, analizirali su zrna cirkona s plaža navedenog otoka, koji se nalazi istočno od Madagaskara i obale Afrike. Mjerili su ravnotežu izotopa olova i urana u njima, kako bi odredili njihovu starost.

Vezani članci Varaždin (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Koja je tajna uspjeha: Dok Jadran priča o blagom turističkom minusu, ove četiri kontinentalne županije ruše svoje rekorde Chagos otočje iz zraka Velika Britanija dobila „jezikovu juhu“ od UN-a: Moraju napustiti rajsku koloniju koju su prisilno prisvojili

>> Australija nastala sudarom kontinenata

Podatak koji su dobili o starosti tih zrna minerala govori kako su ona stara čak dvije milijarde godina, iako je sam mauricijus, koji je vulkanski otok, star 'tek' 65 milijuna godina, prenosi New Scientist.

Logično je pitanje onda, otkud su ta zrnca cirkona u pijesku plaža Mauricijusa došla? Torsvik vjeruje kako su ona fragmenti kontinentalne kore ispod Mauricijusa, koji su se rastopili tijekom formiranja otoka. Njegovi tim nestali je kontinent nazvao Mauricija.

Njihov pronalazak naišao je na pozitivne reakcije i kod drugih znanstvenika geologa. 'Razumna je to ideja. Teško je zamisliti kako bi se cirkoni tamo pronašli drugačije', mišljenja je profesor Michael Wysession sa sveučilišta Washington u St. Louisu.

Mauricija se nalazi na dnu Indijskog oceana, a nekoć je povezivala Indiju i Madagaskar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook