Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo 12 svjetlosnih godina od nas

Otkriven još jedan kandidat za novu Zemlju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedan potencijalni egzoplanet u 'zelenoj zoni' oko matične zvijezde, otkriven je u našem susjedstvu.

Zvijezda Tau Ceti nalazi se samo 12 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje i čini se kako ima čak pet planeta u sustavu, jedan od kojih je baš na onom pravom mjestu za podržavanje mogućeg života. Iako rezultati još nisu sasvim jasni, čini se kako se radi o kamenom svijetu, veličinom sličnom Zemlji, koji bi zbog svoje udaljenosti od zvijezde Tau Ceti, mogao imati i tekuću vodu na površini, prenosi popsci.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakupljanje prašine i plinova ČUDESNO Prvi put u povijesti snimljeno formiranje planeta Slika nije dostupna Astronomi potvrdili Da, doista postoji!

>> Otkrili planet toliko velik da nisu sigurni je li to uopće planet!

Astronomi su utvrdili kako mu je minimalna masa samo 4,3 puta veća od Zemljine, a time je taj egzoplanet postao i najmanji otkriven u nastanjivoj zoni oko neke zvijezde. Ako pretpostavke i prva opažanja astronoma budu potvrđena, tih će pet planeta, a pogotovo ovaj sličan Zemlji, zasigurno biti predmet daljnjih detaljnih proučavanja, a moguće i eventualnog istraživanja.

Podsjetimo, u listopadu je otkriven planetarni sustav na samo 4 svjetlosne godine od Zemlje, oko zvijezde Alpha Centauri B. Tamo je isto tako otkriven planet sličan Zemlji, no nalazi se toliko blizu zvijezdi da ne može imati vodu na površini.

Čini se kako astronomi tek odnedavno otkrivaju kako u našem neposrednom susjedstvu leže brojni planetarni sistemi, neki možda vrijedi i konkretnije pažnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene