Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog cyber napada koji rezultiraju gubitkom ljudskih života, ozbiljnim bolestima, ozljedama i uzrokuju opasnu štetu za nacionalnu sigurnost hakeri bi mogli biti osuđeni na doživotni zatvor


U posljednje vrijeme zabilježeni su brojni opasni cyber napadi u kojima su se hakeri domogli lozinki nekih servisa poput eBaya, ali i u kojima su ispraznili bankovne račune pri čemu su napravili milijunsku štetu. Britanska vlada sprema se obračunati s ovakvim opasnim cyber napadima i hakerima te razmišljaju o radikalnom kažnjavanju hakera i cyber kriminalaca – tijekom svog jučerašnjeg govora kraljica Elizabeta II najavila je prijedlog zakona prema kojem bi osobe koje izvrše opasne i velike cyber napade mogle dobiti kaznu doživotnog zatvora.

Zarazio 12 milijuna računala virusom: Slovenski haker dobio skoro pet godina zatvora

Vezani članci Traktor, ilustracija Policija kaznila pijanog traktoristu s oko 24.000 kuna: Nije imao osobnu, oduzeta mu je vozačka, a vozio je neregistrirani i neosigurani traktor Radovan Karadžić Ratni zločinac Radovan Karadžić ostatak kazne služit će u Britaniji: "Trebali bismo se ponositi što je Britanija podržala 30 godina potrage za pravdom za te gnusne zločine"

'Cyber napadi koji rezultiraju gubitkom ljudskih života, ozbiljnim bolestima, ozljedama i uzrokuju opasnost za nacionalnu sigurnost, odnosno općeniti cyber napadi koji nose veliki rizik' mogli bi biti osnova za izricanje kazne doživotnog zatvora, prenijeli su na The Guardianu. Osim što je ovaj prijedlog zakona usmjeren protiv cyber terorizma, s njim su povećane i maksimalne kazne za hakiranje u svrhu cyber špijunaže koja posljednjih godina postaje sve veći problem u Velikoj Britaniji, ali i u cijelom svijetu te bi se maksimalna kazna za hakiranje i špijuniranje kompanija povećala s deset na 14 godina.

Beau Woods iz sigurnosne organizacije I Am Cavalry rekao je kako je ovakav prijedlog zakona dobra stvar, no upozorava kako treba biti pažljiv s njegovom primjenom, dok stručnjak za cyber sigurnost Simon Placks smatra da je 'svaki korak prema izricanju većih kazni za cyber kriminalce korak u pravom smjeru'.

No, ne smatraju svi da je povećanje maksimalnih kazni hakerima dobra stvar te je Jim Killock iz Open Rights Groupa komentirao kako se ovaj zakon teško može opravdati – s obzirom da danas već postoje strogi zakoni prema kojima se mogu kazniti teroristi, uključujući i cyber teroriste, nema potrebe donositi nove i posebne zakone usmjerene upravo protiv hakera.

U tijeku je cyber rat u kojem pobjeđuju – hakeri!

Jedan od problema s novim zakonom jest što bi zbog njega i sigurnosni stručnjaci koji traže sigurnosne propuste mogli završiti u (dugogodišnjem) zatvoru – npr. oni koji taže propuste u internetskim stranicama kako bi ih vlasnici tih stranica mogli popraviti i zaštititi se, također bi pod novim zakonom mogli biti kažnjeni i završiti u zatvoru.

Novinari The Guardiana kažu kako su im neki stručnjaci za cyber sigurnost iz SAD-a objasnili da je slična situacija i u njihovoj zemlji jer im prijeti dizanje optužnice zbog provođenja sigurnosnih testiranja internetskih stranica s ciljem povećanja sigurnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook