Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema obrane!

U tijeku je cyber rat u kojem pobjeđuju – hakeri!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako hakeri žele napasti neke internetske stranice i servise kako bi se dokopali osobnih informacija i podataka, malo se toga može napraviti kako bi ih se spriječilo

Nekoliko je kompanija, uključujući konzultantsku firmu PwC i časopis za sigurnost CSO, nedavno objavilo izvještaj o cyber sigurnosti te su zaključili kako je u tijeku cyber rat u kojem pobjeđuju hakeri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cyber ratovi Misteriozna 'Jedinica 61398' ponovo udara! Slika nije dostupna Pravila cyber ratovanja Ne napadajte bolnice i nuklearne elektrane!

'Ovo nije dobra vijest za korisnike koji očekuju da velike kompanije čuvaju njihove privatne i osjetljive informacije', komentirali su ovo istraživanje na Tech Timesu na kojem su podsjetili na neke velike hakerske napade koji su zabilježeni tijekom posljednjih mjeseci, uključujući i nedavne napade na eBay i Spotify zbog kojih su milijuni ljudi morali mijenjati lozinke za pristup ovim servisima.

FBI mijenja taktiku: Protiv cyber kriminalaca borit će se napušeni hakeri?

Istraživanje je provedeno nad 500 dužnosnika velikih američkih kompanija i vladinih agencija te se u njemu tvrdi da, ako hakeri žele napasti neke internetske stranice i servise kako bi se dokopali osobnih informacija i podataka, malo se toga može napraviti kako bi ih se spriječilo jer većina njih koristi napredniju tehnologiju i ima veliko znanje. Prema rezultatima ovog izvještaja, čak je 75 posto osoba koje su sudjelovale u istraživanju priznalo da je njihova kompanija ili organizacija imala iskustava s nekim vrstama cyber napada u proteklih godinu dana, dok prosjek iznosi čak 135 takvih napada po organizaciji.

Prilikom napada, hakeri se najčešće služe s phisherskim napadima, spywareom, denial-of-service napadima te napadima malwareom, a zanimljivo je da skoro trećina napada dolazi od onih koji su već upoznati s kompanijom i stranicom koju napadaju jer su te informacije dobili od insidera, konzultanata ili bivših zaposlenika tih kompanija.

Ed Lowery iz Ministarstva domovinske sigurnosti rekao je kako, usprkos konstantnim ulaganjima u tehnologijama cyber sigurnosti, hakeri i kriminalci i dalje uspijevaju pronaći načine za zaobilaženje tih tehnologija kako bi ukrali osjetljive informacije i podatke koje mogu unovčiti, odnosno sami ih iskoristiti protiv organizacija i korisnika ili ih prodati na crnom tržištu.

Hakeri napali eBay, svi mijenjajte šifre!

Zbog toga bi kompanije i vladine agencije u budućnosti trebale poduzeti 'radikalno drugačiji pristup cyber sigurnosti' kako bi zaštitili sebi i svoje korisnike.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene