Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen još 2010.

Zarazio 12 milijuna računala virusom: Slovenski haker dobio skoro pet godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mariborski tehničar Matjaž Škorjanc (26), autor računalnog programa za napade na informacijske sustave, osuđen je na 4 godine i 10 mjeseci zatvora.

Škorjanc je uhićen još 2010. godine u suradnji slovenske policije i američkog FBI-a, a potom je pušten uz jamčevinu nakon čega je navodno nastavio prodavati svoj virus, pa je ponono pritvoren u listopadu 2011. godine, a lani mu je otpočelo suđenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Testiran 31 liječnik Koronavirus u slovenskoj bolnici: U Mariboru zaraženo troje liječnika, istražuje se s koliko su pacijenata bili u kontaktu Slika nije dostupna Priopćenje Thompson o zabrani koncerta u Mariboru: "Žele me proglasiti fašistom, to je tipična floskula onih koji vole komunistička klanja"

Među glavnim kupcima štetnog programa kojeg je Škorjanc reklamirao i prodavao preko interneta pod nadimkom "Iserdo", bila je kriminalna udruga iz Španjolske koja je programom hakirala oko 12 milijuna računala u više zemalja, povezavši ih u mrežu "Mariposa" (leptir).

Haker ukrao podatke dva milijuna klijenata Vodafonea

Mariborski haker prodavao je štetni program za iznose od 500 do 1.300 američkih dolara, te na njemu prema optužnici protupravno zaradio najmanje pola milijuna eura. Pred početak procesa, odbio je nagodbu s tužiteljstvom koje mu je nudilo smanjenu kaznu za priznanje krivnje.

Sud u Mariboru prihvatio je tezu optužnice da je "Iserdo" svoj virus prodao najmanje 233 puta i tako stekao protupravnu imovinsku korist od pola milijuna eura, izazvavši mnogo veću materijalnu štetu koja iznosi više desetaka milijuna eura.

Škorjancu je sud uz kaznu zatvora naložio plaćanje i 3.000 eura novčane kazne i plaćanje sudskih troškova, a na uvjetnu kaznu osuđena je i njegova nekadašnja djevojka koju se tereti za pranje novca jer je novac od prodaje virusa isplaćivan na njen bankovni račun.

Odvjetnici Škorjanca i djevojke najavili su žalbu na prvostupanjsku presudu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene