Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki uspjeh SpaceX-a

NASA angažirala privatnu kompaniju za lansiranje satelita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je angažirala tvrtku Space Exploration Technologies (SpaceX) za lansiranje satelita za promatranje oceana, što se smatra velikom pobjedom te raketne kompanije koja se želi probiti u posao lansiranja raketa za američku vojsku, objavili su predstavnici NASA-e.

Ugovor vrijedan 82 milijuna dolara pokriva lansiranje i druge usluge za satelit Jason-3 koji će poletjeti u prosincu 2014. Taj satelit američke nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) bit će lansiran s novoga kompleksa SpaceX-a u kalifornijskoj zračnoj bazi Vandenburgu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Realna opasnost OZBILJNO UPOZORENJE Problem iz svemira mogao bi izazvati rat Slika nije dostupna Predan zahtjev S njegovim satelitima u svemiru svi na Zemlji će imati internet?

NASA koja obavlja nabavu za NOAA sklopila je i tri ugovora o lansiranju vrijedna 412 milijuna dolara za rakete Delta 2 koje gradi tvrtka United Launch Alliance, zajedničko ulaganje tvrtki Lockheed Martin i Boeing.

Jedan od satelita namijenjenih Delti 2 zamjena je za satelit koji je pratio razinu ugljičnog dioksida, a izgubljen je u veljači 2009., u neuspješnu lansiranju na raketi Taurus tvrtke Orbital Sciences.

>> Sojuz uspješno pristao na ISS

Ta su tri lansiranja predviđena za srpanj i listopad 2014. te za studeni 2016., također iz Vandenberga.

SpaceX, u vlasništvu internetskog poduzetnika Elona Muska, već ima NASA-ine ugovore vrijedne 1,6 milijarda dolara za dostavu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), sto milijarda dolara vrijedan laboratorij u orbiti 386 kilometara nad Zemljom. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene