Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muskovi sateliti

Neobične pojave na nebu: "Uvijek je nekoliko satelita blizu Hrvatske, gore ih je već 3000"

Izvanzemaljci, kometi, zvijezde - svašta su pomišljali građani koji su u subotu navečer gledali u zvjezdano nebo i vidjeli svijetleće oblike u nizu. No brzo su ih smirili astronomi. To su samo sateliti Elona Muska.

U nedjelju navečer barem ne bi trebalo biti preplašenih, sada kada se zna o čemu se radi. Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak razgovarala je s popularizatorom istraživanja svemira Antom Radonićem.

"Sateliti su još blizu jedan drugome. Večeras će ući prerano u sjenu. Oni će biti svega dvadesetak stupnjeva iznad zapadnog horizonta kada uđu u sjenu. Moći će ih vidjeti večeras samo oni koji imaju jako čisto i vedro nebo, nisko iznad zapada", istaknuo je Radonić u Dnevniku Nove TV. 

Dodao je kako će se cijelo vrijeme, od 21 do 22 sata, biti puno starih satelita koje će građani moći vidjeti i koji se, kako kaže Radonić, lakše vide golim okom. "Bit će još prilika kada će biti lansirano puno satelita i kada ćete ih bar na nekoliko dana moći vidjeti", pojasnio je.

Pročitajte i ovo Misija Starlink 17 WOOOW! VIDEO Prizor na nebu uznemirio Hrvate: "Putovalo je ravno i nestalo u svemir". Poznato o čemu se radi

Pročitajte i ovo Misija Starlink 17 Neobična svjetlost Čudna pojava na nebu koja je sinoć uznemirila građane očekuje se i večeras: "Bit će rašireniji"

"Puno satelita ima. Sad ih je već 3000. Operativno u orbitama ih je sada 2300, tako da je uvijek nekoliko satelita negdje u blizini nas. To omogućava jedan globalni širokopojasni internet što je jako važno. Informacija vam stiže u jednom djeliću sekunde. To je vrijednost ovih satelita. Ovi Muskovi sateliti će biti na operativnoj visini od oko 550 kilometara što upravo omogućava malu latenciju koja je važna kod interneta", istaknuo je Radonić.

Takvi su sateliti, rekao je Radonić, pomogli Ukrajini u spašavanju života. "Imamo priliku vidjeti i u SAD-u. Bili su veliki požari u Kaliforniji i vatrogasci su bili van kontakta bez interneta. Tu je StarLink uskočio. Vidilo se da je on jako važan.  Neki su ljuti na njega jer omogućava Ukrajincima da se snalaze kada im je infrastruktura uništena", rekao je.

Jednom kada se ispucaju, dodao je Radonić, rok im je oko pet godina. "Na kraju njihove funkcije oni će ući u atmosferu i tamo izgorjeti da bi bilo što manje tog otpada. Činjenica je da ih je jako puno. Ometaju promatranje neba u večernjim i jutarnjim satima. Sredinom noći je većina tih satelita u sjeni pa se ne mogu vidjeti", Radonić.

Kada je stvorio StarLink, Elon Musk je išao na rizik. "Nadao se da će time dobiti jako puno novca koji će mu pomoći da razvija dalje tehnologiju, a posebno tehnologiju koja će biti potrebna da pošalje ljude na Mars" zaključio je popularizator istraživanja svemira Ante Radonić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene