Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u Foxonnu

Nakon masovne tučnjave zatvorena tvornica koja proizvodi dijelove za iPhone!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još nije poznat službeni uzrok nereda u Foxconnovoj tvornici u Kini u kojoj je sudjelovalo nekoliko tisuća radnika. Tvornica je poznata po malim plaćama, samoubojstvima radnika i teškim radnim uvjetima...

Kompanija Foxconn poznata je kao najveći proizvođač komponenti za velike IT kompanije poput Applea, Nokije, Della, HP-a i brojne duge, no poznata je i po teškim radnim uvjetima, malim plaćama, samoubojstvima i neredima koji znaju izbiti među nezadovoljnim radnicima.

Pročitajte i ovo Neredi u Njemačkoj Paklena noć VIDEO Veliki neredi u Njemačkoj, gorio dom za umirovljenike: Više od 300 uhićenih, ozlijeđeni policajci Navijači se u Zagrebu sukobili s policijom - 5 Neredi nakon utakmice Policija objavila detalje: U napadu navijača ozlijeđeno 8 policajaca, trojica uhićena

Upoznajte tužne sudbine radnika u tvornici iPhonea

Novi takvi neredi izbili su u ponedjeljak rano ujutro u Foxconnovoj tvornici u Taiyuanu u kojoj se, među inim, proizvode i dijelovi za iPhone 5 i u kojoj je zaposleno skoro 79 tisuća ljudi, a trenutno još nije poznato što se točno dogodilo – na Engadgetu su objavili da su neredi navodno izbili nakon što je čuvar udario jednog radnika, dok je glasnogovornik Foxconna novinarima Reutersa rekao da i dalje istražuju slučaj i nerede u kojima je vjerojatno sudjelovalo i nekoliko tisuća ljudi.

Prve informacije o problemima u ovoj tvornici pojavile su se na kineskoj verziji Twittera (Weibo) na kojoj su korisnici objavili fotografije i videozapise nereda, policijskih kordona koji su okružili tvornicu, srušenu ogradu i uništenu kućicu u kojoj dežuraju čuvari na ulazu u tvornicu.

Trenutno nema službenih izvještaja o ozlijeđenim osobama, no glasine koje su se pojavile na mreži kažu da je ozlijeđeno najmanje deset osoba, a neki su i uhićeni.

Kada su svjetski mediji počeli objavljivati informacije o neredima u tvornici u Taiyuanu i fotografije koje prikazuju nerede, ekipa sa Weiboa počela je brisati sve fotografije objavljene na njihovoj mreži, no one su već preplavile internet.

Samoubojstva natjerala tvornicu iPhonea na povećanje plaća

Jedan zaposlenik Foxconna rekao je ekipi iz Reutersa da će zbog istrage ovih nereda tvornica vjerojatno biti zatvorena dva do tri dana. Tijekom ove godine već su zabilježeni problemi u tvornici u Taiyuanu pa su tako u ožujku radnici štrajkali nakon što nisu dobili obećane povišice, dok su u tvornici u Sichuan provinciji u lipnju zabilježeni neredi koje je također trebala smirivati policija.

Inače, o uvjetima u Foxconnu i očaju radnika u tvornicama ove kompanije najbolje govori podatak da su u 2010. godini oko zgrada tvornica podignute zaštitne mreže s ciljem sprječavanja samoubojstava radnika.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene