Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eksperiment koji je koštao čak 2 milijarde dolara, izveden na Međunarodnoj svemirskoj stanici, doveo je do zapažanja koja bi pak mogla dovesti do dokaza o pronalasku prvih tragova 'tamne materije', misterioznog 'sastojka' svemira o kojem znanstvenici već dugo žele doznati više, a ne znaju gotovo ništa.


Znanstvenici su strojem koji se naziva Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) 'hvatali' čestice visoke energije sadržane u tzv. kozmičkim zrakama i zaključili kako su možda uočili uzorak tamne materije koja je kolidirala sa samom sobom u procesu anihilacije, odnosno poništavanja dviju čestica te tvari pri sudaru.

Vezani članci Slika nije dostupna LHC opet u pogonu! Cilj - supersimetrija i tamna materija Slika nije dostupna Otkrili crnu rupu koja dovodi u pitanje sadašnje teorije njihova nastanka

No, znanstvenici naglašavaju da je detaljniji opis prirode tzv. tamne materije još prilično daleko. 'Trebat će nam još nekoliko godina za dodatne analize', rekao je za BBC glasnogovornik projekta AMS Roberto Battiston, inače profesor fizike na Sveučilištu u Perugiji.

Tamna tvar čini većinu mase svemira

Za tamnu tvar pretpostavlja se da čini većinu mase svemira, budući da sva 'opipljiva' materija nije dovoljna da objasni njegovo postojanje i fizikalne procese koji su u tijeku, poput širenja svemira.

Radi se o misterioznoj materiji, nazvanoj tamna zato što se ne može uočiti teleskopima, no znanstvenici su uvjereni da mora postojati zbog gravitacijskog učinaka koje očito ima na vidljivu materiju. Primjerice, galaksije ne bi mogle rotirati oko svoje osi na način koji čine i pritom zadržati svoj oblik bez utjecaja te tvari.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju