Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spriječava inovacije

Istraživanje: Cyber kriminal globalnu ekonomiju na godinu stoji 445 mlrd USD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cyber kriminal globalnu ekonomiju godišnje stoji oko 445 milijarda dolara, a šteta od krađe intelektualnog vlasništva prelazi 160 milijarda dolara, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u ponedjeljak.

Po podacima Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) cyber kriminal sve je učestaliji i iznimno šteti trgovini, inovacijama i konkurentnosti. Globalni gubitak iznosi između 375 i 575 milijarda dolara, pokazali su rezultati istraživanja što ga je sponzorirala tvrtka koja izrađuje programe za zaštitu na internetu McAfee.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

'Cyber kriminal spriječava inovacije i usporava tempo globalnih inovacija smanjujući povrat ulaganja inovatorima i investitorima', kaže Jim Lewis iz CSIS-a. 'Za razvijene zemlje cyber kriminal ima vrlo ozbiljne implikacije na zaposlenost.'

Najveće svjetske ekonomije podnose najveće gubitke, pokazalo je istraživanje, a SAD, Kina, Japan i Njemačka godišnje gube oko 200 milijarda. Gubici koji se odnose na osobne informacije, poput hakiranih podataka s kreditnih kartica iznose oko 150 milijarda dolara.

Zagreb: Cyber kriminalom zaradili 1,8 milijuna kuna!

Oko 15 posto ili oko 40 milijuna stanovnika Sjedinjenih Država bar jednom u životu bilo je na udaru hakera pri čemu su im ukradeni osobni podaci. U Turskoj je isti problem pogodio oko 54 milijuna stanovnika, u Njemačkoj njih oko 16 milijuna te više od 20 milijuna u Kini.

Uprava McAfeeja u vlasništvu Intel Corpa tvrdi da sve bolja međunarodna suradnja počinje pokazivati rezultate te da se cyber kriminal postupno smanjuje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene