Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugroženi i korisnici Androida

iPhone više nije siguran: Pojavila se prva maliciozna aplikacija u App Storeu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do sada su probleme s malicioznim aplikacijama na telefonima većinom imali korisnici Androida, no aplikacija 'Find and Call' dokazala je da niti korisnici Appleovih mobilnih uređaja više nisu sigurni

Appleova online trgovina aplikacijama zbog svoje zatvorenosti smatrana je iznimno sigurnom te vlasnici iOS uređaja do sada nisu imali velikih sigurnosnih problema kakvi su mučili neke korisnike Androida. No, čini se da više niti korisnici iPhonea nisu toliko sigurni te je sredinom ovog tjedna otkrivena maliciozna aplikacija 'Find and Call' koja prijeti korisnicima Appleovih i Googleovih mobilnih uređaja.

Denis Maslennikov iz sigurnosne kompanije Kaspersky Lab rekao je kako od pokretanja App Storea prije pet godina nije otkriven maliciozan softver u Appleovoj online trgovini te je ovo prvi slučaj takve aplikacije koji se pojavio u App Storeu.

'Find and Call' aplikacija predstavljena je kao alat za upravljanje kontaktima te su korisnici, prilikom njena pokretanja, trebali upisati svoju adresu i telefonski broj, nakon čega bi se ti podaci uploadali na udaljen server s kojeg bi se osobama iz adresara slale spam tekstualne poruke (bez znanja korisnika te aplikacije, odnosno vlasnika telefona).

Sve veći broj opasnih aplikacija prijeti korisnicima Androida

Maslennikov kaže da još uvijek nije jasno tko je dizajnirao ovu aplikaciju te da na internetskoj stranici developera korisnici mogu ostaviti svoje e-mail adrese i račune na društvenim mrežama te putem PayPala mogu uplatiti novac kompaniji labwealth.com koja se nalazi u Singapuru, a na stranici makeuseof.com upozoravaju da je tu riječ o klasičnom phishingu, odnosno da su ostavljanjem tih podataka korisnici developerima aplikacije predali korisnička imena i šifre svojih računa na društvenim mrežama i PayPalu.

'Find and Call' na nekim je stranicama nazvana najvećim sigurnosnim propustom u Appleovom App Storeu do sada, a osim u Appleovoj online trgovini aplikacijama, pojavila se i u Googleu Play te je jedno vrijeme bila dostupna za download i korisnicima mobilnih uređaja koji rade na Androidu.

Nakon što su iz Kasperskog upozorili na ovu aplikaciju, ona je brzo povučena iz App Storea i Googlea Play uz objašnjenje da je uklonjena zbog 'neautoriziranog korištenja podataka iz korisničkih adresara'.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene