Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnosti svemira

Houston, imamo novi problem: Putnicima na Mars prijeti Alzheimerova bolest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronauti koji bi eventualno krenuli na put do Marsa vrlo bi lako mogli dobiti Alzheimerovu bolest, pokazalo je novo istraživanje jednog američkog medicinskog fakulteta.

Kao da putovanje u svemir ionako nije dovoljno opasno, rezultati novog istraživanja američkih znanstvenika pokazali su da bi kozmičko zračenje kojem bi astronauti bili izloženi na misijama duboko u svemiru moglo ubrzati pojavu Alzheimerove bolesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problem je riješen Havarija na ISS-u: Dio zaštitnog omotača pluta svemirom Slika nije dostupna ''Gospodarenje otpadom'' NASA daje 30.000 dolara za dobru ideju: Evo što trebate učiniti!

>> Kinezi će saditi kupus na Marsu!

"Galaktička kozmička radijacija predstavlja veliku prijetnju budućim astronautima", kazao je za časopis "Plos" profesor Kerry O'Banion, čelnik odjela neurobiologije i anatomije na medicinskom fakultetu u Rochesteru, koji je vodio istraživanje. "Da moguća izloženost zračenju u svemiru može dovesti do zdravstvenih problema i pojave raka poznato je od ranije. Međutim, ova studija prvi put pokazuje da bi izloženost radijaciji kakva bi se, recimo, pojavila na misiji do Marsa, može dovesti do kognitivnih problema i ubrzati promjene na mozgu povezane s Alzheimerovom bolesti", kazao je.

Svemir je pun zračenja. Zemljino magnetsko polje štiti planet i ljude u niskoj orbiti od tih čestica. Međutim, kad astronauti napuste orbitu izloženi su stalnim pljuskovima raznih radioaktivnih čestica. Astronauti se, primjerice, mogu zaštititi od opasna zračenja izazvanog eksplozijama u Sunčevoj atmosferi, ali postoje mnogi drugi oblici kozmičkog zračenja koji se ne mogu učinkovito blokirati.

Izloženost zračenju veća je što je astronaut dublje i dulje u svemiru. To je razlog za zabrinutost NASA-e pri planiranju misija s posadom na udaljeni asteroid 2021. i na Mars 2035. godine. Put do Crvenog planeta i natrag, primjerice, trajao bi tri godine.

NASA već 25 godina financira istraživanja o potencijalnim zdravstvenim rizicima svemirskih putovanja kako bi razvila zaštitu i protumjere i utvrdila jesu li rizici veći od koristi poduzimanja misija duboko u svemir. Od tada je znanstvenicima postao poznat učinak kozmičkog zračenja na kardiovaskularni i mišićno-koštani sustav, a od sada i na neurološki. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene