Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izgleda kao kada okrenuta naopako s krilima, a bio je ključ za američki "stealth" program i generaciju zrakoplova koji su nevidljivi za radare. Naravno, radi se o "top secret" projektu, koji je tek prošle godine ugledao svjetlo dana nakon što je CIA skinula oznaku tajnosti s dokumenata oko čuvenog "Area 51" područja u Nevadi.


Američki inžinjeri rugali su se dizajnu neobičnog zrakoplova Tacit Blue i dali mu nadimak "kit" (Whale), ali taj je program, s kojeg je oznaka tajnosti skinuta 1996. godine, bio smrtno ozbiljan. Riječ je tu bila "stealth" tehnologiji i to bez kompromisa. Stratezi u Pentagonu su svim silama htjeli zrakoplove koji mogu izbjeći ruske radare.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Što mislite koliko izvanzemaljaca radi za američku vladu?! Slika nije dostupna Udarac teoretičarima zavjere: Leteći objekti iz Zone 51 zapravo su bili špijunski avioni?!

Tako je američko ratno zrakoplovstvo pokrenulo "crni program" (Black program) kako bi izgradilo Tacit Blue i testiralo ga u sve donedavno top tajnoj vojnoj bazi u Nevadi, popularno poznatoj kao Area 51, prema dokumentima koje je CIA objavila krajem 2013. godine.

FOTO 'Stealth' bespilotna letjelica po prvi put poletjela s nosača aviona

Spomenuti program trajao je između 1978. i 1985. godine te mu je cilj bio izgradnja zrakoplova jednosjeda za nadgledanje bojnog polja.

Što se samog zrakoplova Tacit Blue tiče, CNN je porazgovarao s dvojicom umirovljenih pilota američkog ratnog zrakoplovstva, koji su letjeli Tacitom u ranim 80-im godinama prošlog stoljeća. Ken Dyson i Russ Easter su ta dvojica pilota, a oni i danas ističu po čemu je taj zrakoplov bio poseban i što ga je činilo toliko različitim od drugih.

"Zrakoplov je letio poprilično dobro, rekao bih", ističe Dyson. Na pitanje novinara CNN-a je li možda Tacit Blue svojim nesvakidašnjim oblikom pridonio svjedočanstvima Amerikanaca koji su tvrdili da su vidjeli NLO-e na nebu, Dyson je odgovorio kako mu ništa takvog nije poznato.

Tacit Blue podaci:

Posada: 1
Dužina: 17 metara
Raspon krila: 14,7 metara
Visina: 3,2 metra
Težina punog zrakoplova: 13.606 kg
Pogon: 2x Garrett ATF3-6 high-bypass turbopropelera, 24 kN svaki

Performanse:

Maksimalna brzina: 462 km/h
Plafon leta: 9.150 metara
Potisak: 0.36

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook