Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

FBI-jev projekt korištenja tehnologije za prepoznavanje lica mogao bi olakšati prepoznavanje i uhićenja kriminalaca, ali mogao bi dovesti do velikih problema s privatnosti


FBI je nedavno počeo s razvojem baze fotografija kriminalaca koja bi, korištenjem tehnologije za prepoznavanje lica, u budućnosti trebala omogućiti lakše hvatanje osumnjičenika za kaznena djela, a on je dio Next Generation Identification (NGI) programa u koje će uložiti milijardu dolara.

Vezani članci Donald Trump Obavještajne službe procijenit će rizik dokumenata pronađenih na Trumpovu imanju Donald Trump Trump želi blokirati FBI-evu istragu oko tajnih dokumenata: Otkriveno što je sve u njima

FBI želi nadzor nad – mailovima, društvenim mrežama i Skypeom!

Ovaj program trebao bi omogućiti jednostavno prepoznavanje kriminalaca jer će FBI imati dostupnu veliku bazu podataka sa slikama kriminalaca koje će računalni program uspoređivati s fotografijama i videozapisima traženih kriminalaca. Pilot program već je započeo u veljači ove godine kada su neke savezne države započele s uploadom fotografija u tu bazu podataka, a očekuje se da će 2014. godine ovaj program biti dostupan na teritoriju cijelog SAD-a.

Na ovaj način, kada FBI bude imao fotografije nekog osumnjičenika, on će ih uploadati u računalo te će ih program usporediti sa slikama osoba koje se već nalaze u bazi podataka i izbaciti listu osoba koje fizički odgovaraju traženoj osobi. Nakon toga, ekipa iz FBI-a će analizirati fotografije koje im je predložio program, izbaciti osobe koje ne odgovaraju opisu te provesti istragu nad ostalim osobama, što bi trebalo dovesti do puno bržih rješavanja slučajeva.

Na New Scientistu kažu da bi ova tehnologija za prepoznavanje lica mogla biti iznimno precizna te da je pri dosadašnjem testiranju pokazala točnost od čak 92 posto.

FBI priprema posebnu jedinicu koja će pratiti SVE što radite na internetu!

Jedan od potencijalnih problema na koje upozoravaju organizacije za zaštitu privatnosti jest da bi u bazi podataka s kriminalcima mogle završiti i osobe koje nemaju veze s kriminalnom i to samo zato što se na fotografijama nadzornih kamera nalaze blizu kriminalcima (kao njihovi potencijalni partneri) te bi zbog toga mogli postati predmetom nadzora FBI-a koji bi ih mogao pratiti bez ikakvog prethodnog naloga za praćenje.

Jerome Pender iz FBI-a rekao je članovima Senata kako će se tijekom pilot projekta u bazi podataka nalaziti samo fotografije poznatih kriminalaca, no nije poznato što će biti kada taj projekt izađe iz testne faze te hoće li se u tu bazu dodavati i fotografije civila.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju