Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 80 milijuna lažnih profila

Facebook krenuo u rat protiv lažnih lajkova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook će gasiti likeove lažnih profila tako da veliki broj stranica na Facebooku, kao i oni koji su kupovali likeove mogu očekivati smanjenje ukupnog broja fanova

Jedan od velikih problema Facebooka su lažni profili i veliki broj lažnih likeova na brojnim stranicama na ovoj društvenoj mreži. Zuckerberg želi stati na kraj takvim profilima i lažnim likeovima te su iz njegove kompanije najavili da kreću s gašenjem likeova koje su stvorili lažni profili čiji je broj, prema nekim posljednjim informacijama koje su objavili iz Facebooka, veći od 80 milijuna, odnosno 8,7 posto svih profila su lažni.

Facebookovi mobilni oglasi novi udar na privatnost

Na stranici Digital Trends kažu da je većina lažnih profila – više od 45 milijuna duplikati, dakle stvorile su ih osobe koje već imaju otvoren drugi profil na ovoj mreži, oko 23 milijuna su profili koji predstavljaju korporacije, razne grupe pa čak i kućne ljubimce – takvi su profili većinom otvoreni pogreškom te su trebali biti napravljeni kao stranice ili grupe. Posljednja grupa lažnih profila su spammeri te trenutno na Facebooku ima otvoreno skoro 15 milijuna takvih profila.

Ekipa iz Facebooka rat s lažnim likeovima najavila je na svom blogu na kojem su napisali da su stvarni identiteti važni privatnim korisnicima i brandovima te oni žele omogućiti da povezivanje na ovoj mreži uključuje samo pojedince koji su zaista zainteresirani za brand i stranicu tog branda. Dodaju da su i do sada posvećivali veliku pozornost zaštiti od različitih oblika prijetnji na Facebooku te da su sada dodatno unaprijedili sustav koji je konfiguriran za identifikaciju i poduzimanje akcija protiv sumnjivih likeova.

Usprkos velikom broju lažnih profila, u Facebooku predviđaju da će gašenje njihovih likeova utjecati na manje od jedan posto ukupnih likeova na stranicama, što bi ponajviše moglo utjecati na neke velike brandove koji imaju milijune fanova na stranicama jer smanjenje od jedan posto na količini od nekoliko milijuna likeova dovest će do smanjenja ukupnog broja likeova za nekoliko desetaka tisuća, a smanjit će se broj likeova za stranice koje su kupovale likeove.

Zuckerberg zabrinut? Lažni profili iritiraju kompanije

No, brandovi i kompanije bi trebali biti itekako zadovoljni ovim potezom Facebooka jer su se mnogi ranije tužili kako nemaju nikakve koristi od lažnih likeova, a jedan je novinar BBC-a nedavno proveo reklamnu kampanju na ovoj društvenoj mreži kako bi vidio koliki će broj lažnih likeova privući njegova stranica. Njegovu je stranicu lajkao veliki broj 'lažnih' Egipćana i Filipinaca pa je zaključio da mu se oglašavanje koje privlači lažne profile uopće ne isplati te od njega nema koristi niti Facebook niti vlasnici stranica i brandovi.

Na Reutersu kažu da je upravo oglašavanje najveći razlog zbog kojeg Facebook kreće u gašenje lažnih likeova – žele 'zadržati kredibilitet kao oglašavačka platforma', tj. žele da kampanje na Facebooku privlače prave korisnike koje uistinu zanimaju brandovi, a ne lažne profile.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene