Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promašena investicija

Facebook izgubio više od 10 milijardi dolara, tone i dalje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesecima se govorilo o 'spektakularnom' izlasku Facebooka na burzu, a već drugi dan trgovanja dionicama Facebook je izgubio više od 10 milijardi, a sam Zuckrberg više od 2 milijarde dolara! No to nije sve, jer Facebook tone i dalje.

Prije izlaska Facebooka na burzu nagađalo se koliko će iznositi njegova tržišna vrijednost te koliku će cijenu doseći dionice najpopularnije društvene mreže na svijetu,a oni najoptimističniji govorili da bi mogla doseći čak sto dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele prikupiti 1,8 milijardi dolara Velika očekivanja: Twitter danas izlazi na burzu! Slika nije dostupna Zbog tipfelera NAJGORA KUPNJA: Koja pogreška burzovnih mešetara!

Već prvi dan trgovanja dionicama ove kompanije, kada su bankari spriječili da cijena dionice padne ispod početnih 38 dolara pokazao je da, barem za sada, neće biti ništa od rapidnog, a mnogi će reći i nerealnog porasta cijene dionica Facebooka.

To smo najbolje mogli vidjeti jučer kada je počelo trgovanje dionicama ove kompanije – nakon što je u petak cijena dionice, nakon kratkotrajnog porasta pala na početnih 38 dolara, u ponedjeljak je taj pad nastavljen te je dionica izgubila na vrijednosti jedanaest posto i na kraju pala na samo 34,03 dolara, što je pad od čak 25 posto u odnosu na najveću cijena koju je dionica dosegla u petak (45 dolara).

Ovaj veliki pad cijene dionice odrazio se i na gubitak tržišne vrijednosti Facebooka pa je jučer ova kompanija izgubila čak oko deset milijardi dolara tržišne vrijednosti, dok je sam Zuckerberg izgubio oko dvije milijarde dolara.

Jedan od razloga nestabilnosti Facebooka na burzi jest, kako su danas ujutro objavili na Reutersu, što je analitičar Scott Devitt iz Morgan Stanleyja neposredno prije izlaska ove kompanije na burzu smanjio financijska očekivanja za Zuckerbergovu kompaniju, što je vrlo neuobičajen potez koji šokirao neke investitore.

Analitičar Doug Kass iz Seabreeze Partners Managementa kaže da se problem ne nalazi u Facebooku, već u općenitom stanju na tržištu koje se nalazi u velikim problemima zbog situacije s eurozonom i Grčkom, no pitanje je koliko ima istine u tome jer je npr. dionica Applea u isto vrijeme porasla za skoro šest posto.

Neki drugi analitičari krivnju vide u bankarima pa tako Michael Pachter iz Wedbush Securitiesa kaže da su bankari iz Morgan Stanleyja trebali preporučiti izdavanje manje količine dionica  jer je količina dionica s kojom se moglo trgovati povećana za oko 25 posto, a početna cijena dionice iznosila je 38 dolara, dok se na početku govorilo da će ona biti manja od 30 dolara.

Tom Taulli, autor knjige 'High Profit IPO Strategies' smatra da bi ovo mogao biti znak da se bližimo vrhuncu društvenih medija (dakle, nema više rasta) te da se trebamo okrenuti drugim tržištima, poput mobilne industrije.

Pitanje je što u budućnosti (kratkoročnoj i dugoročnoj) možemo očekivati od Facebooka i njegova (ne)uspjeha na burzi – da li se trenutno isplati ulagati u dionicu ove kompanije i nadati se da će s vremenom stvari okrenuti i da će cijena početi rasti ili je bolje novac uložiti u neke druge kompanije i tržišta jer je ulaganje u Zuckerbergovu kompaniju, usprkos brojci od skoro milijardu korisnika, trenutno riskantno.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene