Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Facebook je nekim korisnicima zamijenio glavne mail adrese iz telefona u @facebook.com adrese te su privatni i poslovni mailovi korisnicima stizali na Facebook – ali u inbox 'ostale poruke' koji korisnike ne obavještava o pristiglim porukama


Facebook je nedavno bez ikakve najave i obavijesti korisnicima u osobnim podacima na svojoj društvenoj mreži zamijenio e-mail adrese te je postavio @facebook.com kao glavnu mail adresu. Ovaj je potez Facebooka izazvao ogorčenje mnogih korisnika jer o tome uopće nisu bili obaviješteni, no nakon toga za mnoge su se pojavili puno veći i ozbiljniji problemi koji su otkriveni sasvim slučajno.

Vezani članci Slika nije dostupna MEGA SIGURNOSNI PROPUST Ruskim podzemljem kruže ukradeni podaci o 272 milijuna računa Slika nije dostupna Google testira novi izgled Gmaila

Jedna od prvih osoba koja je primijetila nove probleme jest Rachel Luxemburg iz Adobea kojoj je kolega otkrio da se u njegovom telefonu pod informacijama o njenom poslovnom mailu – umjesto dotadašnjeg maila, nalazi upisana njena @facebook mail adresa.

Mogli su čitati sve privatne poruke i promijenili su e-mail adrese!

Zbog toga više uopće nije dobivala poslovne mailove od osoba kojima je Facebook zamijenio njenu adresu, a kada je saznala za problem provjerila je na Facebooku i saznala da su ti mailovi izgubljeni jer uopće nisu pohranjeni među porukama s ove društvene mreži. Novinarima Cneta rekla je da su ti mailovi nestali te se zapitala koliko je još mailova od kolega i prijatelja izgubljeno, a da ona ne zna za to.

Na Cnetu kažu da je ovaj problem prijavio 'uznemirujuće veliki broj korisnika' kojima je Facebook u adresarima njihovih uređaja izmijenio mail adrese i umjesto onih koje su se do sada koristile, ubacio @facebook.com adresu (bez njihova znanja) zbog čega mnogi korisnici više nisu dobivali mailove koji su im poslani na privatne i poslovne adrese.

Facebook će u budućnosti znati još više informacija o vama!

Novinari s Digital Trendsa kontaktirali su ekipu iz Facebooka te su im iz te kompanije rekli da se korisnicima koji koriste određene uređaje pojavio bug koji je kao primarnu e-mail adresu, umjesto do tada određene, 'povukao' posljednje dodanu adresu, a to je za većinu korisnika bila upravo @facebook.com adresa te trenutno rade na rješavaju tog problema.

Napominju i da korisnicima kojima su zamijenjene e-mail adrese i kojima je preusmjeren promet na @facebook.com adresu mailovi nisu izgubljeni, već se nalaze u porukama na Facebooku, ali ne u mapi s glavnim porukama, već u mapi 'ostale poruke'.

Naime, većina korisnika u inbox na Facebooku dobiva poruke i mailove samo od prijatelja i prijateljevih prijatelja na Facebooku, dok ostale poruke (uključujući i mailove od ostalih korisnika) dolaze u inbox 'ostale poruke' (veliki broj korisnika niti ne zna da taj inbox postoji), ali kada dobiju poruke u taj inbox, Facebook im ne pošalje obavijest o primljenoj poruci.

Pogledajte koje vaše osobne podatke Facebook ne štiti

Zbog toga su mnogi korisnici mislili da su njihovi mailovi izgubljeni, ali oni su ih primili, no s obzirom da su pohranjeni u inbox koji nikad ne provjeravaju niti su dobili obavijest da su ih primili, jasno je da nisu mogli znati da pristigli u taj inbox.

Ako još niste, promijenite svoj glavni e-mail na Facebooku (idite na 'O meni' i onda na 'Kontakt podaci') u svoj dotadašnji mail te za svaki slučaj provjerite inbox ostalih poruka na Facebooku – tko zna, možda ste do sada dobili veliki broj (važnih) mailova, a da toga niste niti svjesni te ti mailovi već danima stoje u dodatnom inboxu na Facebooku koji vas uopće ne obavještava o pristiglim porukama.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.