Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kupio sam Samsungov telefon'

'Dragi Apple, više nisi cool: Napuštam te zbog Androida'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urednik na Sky Newsu Ed Conway poslao je pismo izvršnom direktoru Applea i objasnio mu zašto je, nakon 13-godišnje veze, 'prekinuo' s Appleom i odlučio se za Android

Pismo koje je Ed Conway, jedan od urednika na Sky Newsu poslao izvršnom direktoru Applea Timu Cooku u kojem objašnjava razloge zbog kojih 'prekida' s ovom kompanijom i koje je objavio na svom blogu raširilo se raznim internetskim stranicama i izazvalo negativne komentare ljubitelja Applea, ali i komentare osoba koje se s njim slažu i zaključuju kako najbolji dani ove kompanije polako prolaze.

Iako Apple i dalje odlično posluje te očekuje odličan blagdanski kvartal, sve je više govora o tome kako ova kompanija polako gubi snagu i inovativnost, a neki navode i kako se do sada tržište prilagođavalo Appleu, dok se u posljednje vrijeme Apple podređuje tržištu – kao primjeri navode se iPhone s većim ekranom i iPad s manjim ekranom.

Conway je Cooku napisao kako je 13 godina korisnik raznih Appleovih uređaja – od iBookova preko iMacova, Macbookova, G4 Power Maca pa do iPoda, iPhonea i iPada, ali da je sada došao kraj njihove 'veze' i dodaje da ovo nije ona situacija 'nisi ti kriv, ja sam kriv', veće je za prekid kriv – Apple.

Apple je dosegnuo svoj vrhunac – sada slijedi pad?

'Nikad nisam mislio da ću reći ove riječi, ali evo: Napuštam te. Već sam zamijenio iPhone za Samsungov telefon', poručio je nasljedniku Stevea Jobsa i u pismu nabrojao sve stvari koje mu smetaju u Appleu u posljednje vrijeme:

1. iOS 6

iOS 6 je 'zaista, zaista grozan', požalio se ovaj novinar koji kaže da je obično spreman oprostiti pogrešku ili dvije u novim verzijama operativnih sustava, ali ovog puta ne može se sjetiti niti jedne jedine funkcije s kojom je ova nova verzija mobilnog OS-a poboljšala iskustvo korištenja iPhonea te je za sve nove aplikacije koje su predstavljene rekao da su – smeće.

Naravno, kao i većini korisnika novog iOS-a, Conway je najveće kritike uputio prema novim kartama koje su integrirane u šesticu, a kritizirao je i opciju iTunes Match i još neke opcije.

2. Izgubili ste se...

Conway kaže da je kroz cijelo vrijeme korištenja Appleovih uređaja uvijek mogao računati na dvije stvari – njihova računala bila su bolja od računala koja su radila na Windowsima i uvijek su radili dobre proizvode.

Kakve pogreške: Ovo je svijet po Appleu!

Iako Apple nije predstavio prvi pametni telefon na svijetu, iPhone je bio prvi smartphone napravljen upravo onako kako bi telefoni trebali biti napravljeni, a isto se odnosi i na glazbene playere (iPod) i tablete (iPad). No, nakon iPada više nije predstavljen niti jedan dobar proizvod te kaže da iCloud, FaceTime, Safari nisu približno dobri kao konkurentski softver, a niti njegov Mac više ne radi tako dobro.

3. Apple više nije cool

Dok je Conway prije koristio Appleove proizvode kako bi se 'povezao s kontrakulturom i izrazio bunt', danas te proizvode koristi – njegova majka. Dodaje da su ranije inzistirali na nekim svojim stvarima pa su prvi izbacili optički pogon iz računala i izbacili Flash s mobilnih uređaja te se nisu poput Googlea pojavljivali na konferencijama poput ekonomskog foruma u Davosu – 'bilo je nešto cool u takvom stavu Applea'.

Danas su postali spremni na kompromise pa su tako odlučili ugraditi utor za SD kartice u MacBookove, što stari Apple nikada ne bi napravio te su postali prekomplicirani jer npr. za korištenje njegovog prvog iMaca nisu bile potrebna nikakve upute, dok novu verziju iOS-a prati priručnik od 156 stranica. Dodaje i da je Apple poznat kao tvorac najboljeg oglasa u povijesti, a danas su njegovi oglasi gori od oglasa konkurentskih kompanija.

Evo što može dovesti do uništenja Applea!

4. Igrate se s nama...

Kap koja je prelila čašu njegovog strpljenja s Appleom bila je predstavljanje novog Lightning konektora za iPhone i iPad. Zbog novog konektora Conway više ne može koristiti brojne uređaje koje je kupio proteklih godina i koji su radili sa starim iPhoneom poput zvučnika, adaptera i drugih dodataka. Smatra da je to bilo stvarno nisko od Applea, pogotovo što Lightning konektor uopće nije toliko brži u odnosu na dosadašnji priključak.

5. 'Ne trebam te više'

Kada se prije nekoliko godina preselio u SAD, ovaj novinar nije mogao zamisliti niti jedan dan bez iPhonea, ali u posljednje vrijeme počeo je koristiti i Androide i shvatio je da je HTC-ov uređaj koji je jedno vrijeme koristio prilično dobar telefon. Bilo je nekih sitnih problema, ali mu je telefon odlično koristio te na Androidu ima sve što je imao i na iPhoneu: e-mail, poruke, mape koje rade, aplikacije poput Instapapera, Evernotea i Whatsappa, dok mu s iPhonea nedostaju samo poruke koje su ostale pohranjene u njemu pa je poručio Timu Cooku: 'Napuštam te zbog Androida".

Ipak, zadržat će još neko vrijeme iPad i MacBook Air jer se nije spreman vratiti Windowsima, ali se u budućnosti možda opet vrati Appleu – ako opet naprave nešto posebno, neki proizvod (npr. iTV) s kojim će ga ponovno osvojiti. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene