Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpun sustav nadzora

CISPA je katastrofa za privatnost internetskih korisnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razne grupe za civilna prava u SAD-u protestiraju protiv CISPA-e i upozoravaju na veliku štetnost ovog zakona koji zauvijek može izbrisati privatnost korisnika

Ponavlja se scenarij koji smo nedavno vidjeli sa SOPA-om, PIPA-om i ACTA-om – američki Kongres pokušava progurati novi zakon kojim bi dopustio potpun nadzor i kontrolu nad svojim građanima – CISPA-u (The Cyber Intelligence Sharing and Protection Act).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Totalna kontrola Facebook podržava CISPA-u! Doznajte zašto... Slika nije dostupna Filmaši ne odustaju Udar na privatnost: Amerikanci u tajnosti 'oživljavaju' SOPA-u!

Brojne grupe za zaštitu civilnih prava upozoravaju da ovaj zakon ne štiti korisnike jer su definicije vezane uz privatnost korisnika i mogućnosti dijeljenja njihovih privatnih podataka između vladinih agencija, ministarstava i privatnog sektora napisane preopširno, često i dvosmisleno tako da će ih se moći iskoristiti za brojne druge svrhe osim sprječavanja cyber zločina i terorizma.

Michelle Richardson iz udruženja za ljudska prava nazvala je ovaj zakon 'katastrofom za privatnost', dok su iz Centra za demokraciju i tehnologiju (CDT) upozorili na nekoliko velikih problema oko CISPA-e.

Najveći je problem 'gotovo neograničena definicija informacija koje se mogu dijeliti s vladinim agencijama' te što će ovaj zakon uvelike povećati ulogu vlade u nadzoru nad privatnim komunikacijama. Tako bi CISPA omogućila nadzor nad građanima za bilo koji zločin za koji se sumnja da su počinili, bez potrebe za pribavljanjem posebnog naloga.

Također, u CDT-u upozoravaju da će s ovim zakonom nadzor nad informacijama dobiti i vojne organizacije poput Nacionalne sigurnosne agencije i odjela za cyber sigurnost Ministarstva obrane koji djeluju u potpunoj tajnosti tako da nitko ne bi točno znao kojih su se oni informacija dokopali niti što se događa s tim privatnim informacijama.

Autori ovog zakona kažu kako on zabranjuje vladinim organizacijama korištenje informacija za neke druge svrhe 'osim u slučaju postojanja opasnih cyber prijetnji ili prijetnji nacionalnoj sigurnosti', no dodaju da neće biti ograničenja u korištenju tih podataka ako se u njima pronađu dokazi koji upućuju na terorizam i dječju pornografiju.

Ipak, ono što građane može najviše zabrinjavati jest definicija cyber prijetnji u ovom zakonu – grupe za civilna prava upozoravaju da se ovdje ne radi samo o nekim velikim hakerskim napadima, već pod njenu definiciju spadaju i 'krađa i iskorištavanje privatnih ili vladinih podataka, intelektualnog vlasništva ili osobnih informacija'.

Dakle, čini se da bi, među inim, CISPA mogla biti samo paravan za hvatanje onih koji krše autorska prava, odnosno skidaju glazbu i filmove. Jedan od kreatora ovog zakona Mike Rogers kaže kako je njegova stvarna svrha borba protiv zemalja poput Rusije i Kine koji namjeravaju napasti američku infrastrukturu, a ne borba protiv osoba koje krše autorska prava.

S njim se, naravno, ne slažu Anonymousi koji su u svom videu objavljenom na YouTubeu najavili 'Operation Defense' i upozorili da su svi oni koji se zalažu za usvajanje ovog zakona njihovi 'zakleti neprijatelji' tako da u budućnosti možemo očekivati hakerske napade u znak protesta protiv CISPA-e. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene