Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astronomi su otkrili ogroman planet čiji je sastav gotovo u cijelosti od dijamanta i koja ima orbitu oko zvijezde vidljive golim okom.


Planet su astronomi nazvali 'Cancri 55 e' i dvostruko je veći od Zemlje te kruži oko zvijezde slične našem Suncu, na udaljenosti od 40 svjetlosnih godina, u sazviježđu Raka. Dijamantni planet, koji je otkrio američko-francuski istraživački tim, kreće se velikom brzinom tako da jedna godina na njemu traje tek 18 sati.

Vezani članci Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio (Foto: Nester Korolev/UBC/Live Science) Znanstvenici u transu: Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio Foto: Thinkstock Pronađen ogroman "krvavi" dijamant od 476 karata: Toliko je velik da nitko još ne zna koliko vrijedi

>> Planet idealan za život pronađen na 'samo' 22 svjetlosne godine od Zemlje

Novootkriveni planet ima dva puta veći radijus od Zemlje te osam puta veću masu, zbog daleko veće gustoće. Isto tako, planet je vrlo vruć, s površinskim temperaturama koje dostižu 1.648 stupnjeva Celzija. 'Površina planeta je prekrivena grafitom i dijamantom umjesto vodom i granitom', rekao je Nikku Madhusudhan, istraživač s Yalea, čija će studija biti objavljena u stručnom časopisu Astrophysical Journal Letters, prenosi AFP.

Prema studiji, najmanje jednu trećinu mase tog planeta čini dijamant, što je jednako tri Zemljine mase. Astronomi su i ranije pronalazili dijamantne planete, ali je ovo prvi put da su otkrili jedan koji ima orbitu oko zvijezde nalik našem Suncu te ga tako detaljno mogli proučiti.

'Ovo je naš prvi uvid u stjenoviti svijet koji ima fundamentalno drugačiji kemijski sastav od Zemlje', rekao je Madhusudhan. Ističe kako otkriće planeta bogatog ugljikom navodi na zaključak da se više ne može pretpostavljati kako udaljene stjenovite planete imaju kemijski sastav, unutrašnjost, atmosferu ili biologiju sličnu našem planetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook