Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže Firefox Mobile OS

Android dobiva opasnog konkurenta na mobilnom tržištu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mozilla razvija vlastiti mobilni operativni sustav koji će biti baziran na Linuxu i čije lansiranje očekujemo početkom 2013. godine.

Na internetu su se pojavile prve fotografije novog mobilnog operativnog sustava Firefox Mobile OS koji bi u budućnosti trebao konkurirati Googleovom Androidu, a možda i Appleovom iOS-u i Microsoftovom Windows Phoneu.

Ovaj operativni sustav razvija Mozilla, kompanija koja je razvila popularni preglednik internetskih stranica Firefox, a na The Telegraphu kažu da sučelje ovog OS-a predstavlja kombinaciju iOS-a, Androida i Windows Phonea.

Firefox Mobile OS, baš kao i Android, 'otvoreni' je operativni sustav baziran na Linuxu, no za razliku od Googleova OS-a, on neće koristiti tzv. nativne aplikacije (koje programeri razvijaju posebno za svaku platformu) već će koristiti HTML5 standard koji, kako kažu u The Telegraphu, omogućuje razvijanje web aplikacija koje bi trebale raditi na svim operativnim sustavima i telefonima.

Google više zarađuje od iPhonea nego od Androida?!

Iako i ostali mobilni operativni sustavi mogu pokretati web aplikacije, one ne mogu iskoristiti sve hardverske i softverske mogućnosti koje im omogućavaju nativne aplikacije koje se mogu skinuti s online trgovina poput App Storea ili Googlea Play. Mozillin mobilni OS bit će drugačiji te bi njegove web aplikacije trebale omogućiti sve opcije kakve su do sada bile moguće samo s nativnim aplikacijama, a u Mozilli kažu da bi trebao biti brži i 'otvoreniji' u odnosu na Android.

Mnogi se pitaju kakve šanse ima Firefox Mobile OS pored Androida i iOS-a, pogotovo kada je poznato da i jedan Microsoft koji ima veliku količinu novca na raspolaganju još nije uspio ozbiljnije ugroziti dominaciju Googlea i Applea na ovom tržištu, no treba napomenuti da su Mozillin mobilni operativni sustav već podržali neki veliki mobilni operateri poput Deutsche Telekoma, Etisalata, Sprinta i Telefónice.

Ian Fogg, analitičar mobilnog tržišta u IHS Screen Digestu rekao je kako mobilni operateri 'ne žele svijet u kojem Apple i Google dominiraju u svemu', već žele veću konkurenciju na tržištu. On kaže da je Mozillina prilika na tržištima zemalja u razvoju čiji će stanovnici prvi puta pristupiti internetu upravo putem pametnih telefona – njima su Appleovi i Microsoftovi telefoni preskupi i trenutno mogu priuštiti jedino jeftine Androide, a u budućnosti bi na ovakvim tržištima mogla konkurirati i Mozilla.

Prve telefone koji će raditi na Firefox Mobile OS-u očekujemo početkom sljedeće godine u Brazilu, a trebali bi ih proizvoditi kompanije TCL Communication Technologyja i ZTE-a. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene