Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mozilla razvija vlastiti mobilni operativni sustav koji će biti baziran na Linuxu i čije lansiranje očekujemo početkom 2013. godine.


Na internetu su se pojavile prve fotografije novog mobilnog operativnog sustava Firefox Mobile OS koji bi u budućnosti trebao konkurirati Googleovom Androidu, a možda i Appleovom iOS-u i Microsoftovom Windows Phoneu.

Ovaj operativni sustav razvija Mozilla, kompanija koja je razvila popularni preglednik internetskih stranica Firefox, a na The Telegraphu kažu da sučelje ovog OS-a predstavlja kombinaciju iOS-a, Androida i Windows Phonea.

Firefox Mobile OS, baš kao i Android, 'otvoreni' je operativni sustav baziran na Linuxu, no za razliku od Googleova OS-a, on neće koristiti tzv. nativne aplikacije (koje programeri razvijaju posebno za svaku platformu) već će koristiti HTML5 standard koji, kako kažu u The Telegraphu, omogućuje razvijanje web aplikacija koje bi trebale raditi na svim operativnim sustavima i telefonima.

Google više zarađuje od iPhonea nego od Androida?!

Iako i ostali mobilni operativni sustavi mogu pokretati web aplikacije, one ne mogu iskoristiti sve hardverske i softverske mogućnosti koje im omogućavaju nativne aplikacije koje se mogu skinuti s online trgovina poput App Storea ili Googlea Play. Mozillin mobilni OS bit će drugačiji te bi njegove web aplikacije trebale omogućiti sve opcije kakve su do sada bile moguće samo s nativnim aplikacijama, a u Mozilli kažu da bi trebao biti brži i 'otvoreniji' u odnosu na Android.

Mnogi se pitaju kakve šanse ima Firefox Mobile OS pored Androida i iOS-a, pogotovo kada je poznato da i jedan Microsoft koji ima veliku količinu novca na raspolaganju još nije uspio ozbiljnije ugroziti dominaciju Googlea i Applea na ovom tržištu, no treba napomenuti da su Mozillin mobilni operativni sustav već podržali neki veliki mobilni operateri poput Deutsche Telekoma, Etisalata, Sprinta i Telefónice.

Ian Fogg, analitičar mobilnog tržišta u IHS Screen Digestu rekao je kako mobilni operateri 'ne žele svijet u kojem Apple i Google dominiraju u svemu', već žele veću konkurenciju na tržištu. On kaže da je Mozillina prilika na tržištima zemalja u razvoju čiji će stanovnici prvi puta pristupiti internetu upravo putem pametnih telefona – njima su Appleovi i Microsoftovi telefoni preskupi i trenutno mogu priuštiti jedino jeftine Androide, a u budućnosti bi na ovakvim tržištima mogla konkurirati i Mozilla.

Prve telefone koji će raditi na Firefox Mobile OS-u očekujemo početkom sljedeće godine u Brazilu, a trebali bi ih proizvoditi kompanije TCL Communication Technologyja i ZTE-a. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.