Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski znanstvenici pronašli su, izgleda, rješenje za borbu protiv komaraca koji prenose opasan zika virus.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za ponedjeljak je sazvala krizni sastanak zbog epidemije u zemljama Južne Amerike, a procjenjuje se da će ove godine u obje Amerike zika virusom biti zaraženo tri do četiri milijuna ljudi. Virus je pogotovo opasan za trudnice, odnosno nerođenu djecu, kod kojih uzrokuju neurološka oštećenja.

Britanski znanstvenici u laboratoriju tvrtke Oxitec su uzgojili 12.000 komaraca vrste 'aedes aegypti' koja je prijenosnik virusa i denge groznice. Komarci nisu isti kao oni u prirodi i ne mogu dugo preživjeti izvan laboratorijskih uvjeta. Znanstvenici planiraju pustiti u prirodu mužjake tih genetski modificiranih komaraca kako bi se parili sa ženkama u područjima gdje je epidemija zika virusa uzela maha.

Potomci genetski modificiranih mužjaka i ženki koje žive u prirodi neće živjeti dovoljno dugo da se razviju u odrasle komarce, a znanstvenici procjenjuju da će na taj način uništiti 90 posto populacije komaraca 'aedes aegypti' koja prenosi zika virus. S kemijskim sredstvima, kojima se inače uništavaju komarci u prirodi, mogli bi ih 'izbrisati' tek 30 do 50 posto. Eksperiment s genetski modificiranim komarcima za sada se provodi na manjim područjima u Brazilu i pokazao se uspješnim, piše Reuters.
 

Vezani članci Slika nije dostupna Osim neuroloških zika virus kod beba uzrokuje i oštećenja vida i sluha Slika nije dostupna Sve što morate znati o zika virusu
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju