Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dobrom tragu?

ODGOVOR OPASNOM VIRUSU Znanstvenici u laboratoriju uzgojili moćnog ubojicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici pronašli su, izgleda, rješenje za borbu protiv komaraca koji prenose opasan zika virus.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za ponedjeljak je sazvala krizni sastanak zbog epidemije u zemljama Južne Amerike, a procjenjuje se da će ove godine u obje Amerike zika virusom biti zaraženo tri do četiri milijuna ljudi. Virus je pogotovo opasan za trudnice, odnosno nerođenu djecu, kod kojih uzrokuju neurološka oštećenja.

Britanski znanstvenici u laboratoriju tvrtke Oxitec su uzgojili 12.000 komaraca vrste 'aedes aegypti' koja je prijenosnik virusa i denge groznice. Komarci nisu isti kao oni u prirodi i ne mogu dugo preživjeti izvan laboratorijskih uvjeta. Znanstvenici planiraju pustiti u prirodu mužjake tih genetski modificiranih komaraca kako bi se parili sa ženkama u područjima gdje je epidemija zika virusa uzela maha.

Potomci genetski modificiranih mužjaka i ženki koje žive u prirodi neće živjeti dovoljno dugo da se razviju u odrasle komarce, a znanstvenici procjenjuju da će na taj način uništiti 90 posto populacije komaraca 'aedes aegypti' koja prenosi zika virus. S kemijskim sredstvima, kojima se inače uništavaju komarci u prirodi, mogli bi ih 'izbrisati' tek 30 do 50 posto. Eksperiment s genetski modificiranim komarcima za sada se provodi na manjim područjima u Brazilu i pokazao se uspješnim, piše Reuters.
 

Pročitajte i ovo Ilustracija novi rezultati Svjetska zdravstvena organizacija objavila dobre vijesti, ali i važno upozorenje: "U nekoliko zemalja virus se ponovno širi" Ilustracija Nedolično seksualno ponašanje WHO otpustio liječnika zbog teških optužbi: Godinama su ignorirali problem

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene