Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo otkriće?

POSLJEDNJI DIO EINSTEINOVE TEORIJE RELATIVNOSTI Nešto 'veliko' je na pomolu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici bi 11. veljače opet mogli iznenaditi svijet jednim velikim otkrićem.

Naime, čini se da su po prvi put otkriveni gravitacijski valovi, a navedenog datuma, obznanjeno je da će se otkriti nešto značajno, što će vrlo vjerojatno biti ili potvrda ili opovrgavanje te, zasad, samo glasine.

Pročitajte i ovo Donacija PMF-u - 5 Poticanje znanosti Velikodušna donacija: Udovica hrvatsko-američkog fizičara fakultetu poklonila nesvakidašnji dar Zemlja kao Ravna Ploča (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Teorija zavjere Sudionici 1. konvencije "Ravna Zemlja" tvrde da imaju dokaze da gravitacija – ne postoji

Otkriće gravitacijskih valova bilo bi bez presedana, a tko god je odgovoran za taj pronalazak, u džepu bi bez ikakvih dvojbi imao "spakiranog" Nobela, jer je riječ o posljednjem djeliću čuvene Teorije relativnosti legendarnog Alberta Einsteina, prenosi Tech Insider.

Potvrda otkrića gravitacijskih valova potvrdila bi znanstvenicima da su još uvijek na dobrom putu prema razumijevanju kako funkcionira svemir. U protivnom bi zaključak bio da naše trenutno objašnjenje kako radi gravitacija, zapravo nije točno.

"Gravitacijski valovi su mreškanja u prostor-vremenu, koja je Einstein predvidio prije 100 godina. Mogu nastati tijekom rođenja i sudara crnih rupa i mogu doći do nas čak iz najudaljenijih galaksija", tvrdi Szabi Marka, fizičar sa Sveučilišta Columbia.

Crne rupe su, kao što je poznato, najgušće i gravitacijski najjači objekti u svemiru pa bi rijetka pojava njihovog međusobnog sudaratrebala pokrenuti gravitacijske valove, koje bi čovjek trebao moći otkriti na Zemlji, naravno uz pomoć adekvatne tehnologije.

Dosad se to nije dogodilo, a hoće li 11. veljače to biti promijenjeno, tek treba vidjeti.

'Woohoo!'

Tema događaja koji je zakazan za taj datum i koji se treba održati u New Yorku na Sveučilištu Columbia, jesu najnoviji podaci sustava LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Riječ je o znanstvenom eksperimentu vrijednom milijardu dolara, koji još od 2002. godine traga za fenomenom gravitacijskih valova.

Ligo je ogroman detektor u obliku slova "L" u kojem radi više od 1000 znanstvenika iz 15 zemalja svijeta.

Znanstvenici koji rade na prijektu zasad šute i samo odgovaraju "Zabranjeno nam je govoriti o tome".

Sve je pokrenuo, čini se, email poruka fizičara Cliffa Burgessa sa Sveučilišta Manchester i Instituta za teorisju fiziku u Kanadi. Točnije, izraz "Woohoo!" na kraju emaila dao je naslutiti medijima i znanstvenoj zajednici da se vjerojatno radi o nečem velikom. Njegov email je u medije procurio vjerojatno putem jednog od Burgessovih studenata.

'Špijunska' posla

U Burgessovom emailu piše da "špijuni" koji su vidjeli studiju kažu da u njoj piše kako su gravirtacijski valovi zabilježeni iz sudara dvaju crnih rupa koje imaju mase 36 i 29 puta veće od mase našeg Sunca te da se kreću brzinom svjetlosti. U emailu stoji i da je signal kojeg su vidjeli navodno "spektakularan".

"Ako je sve to istina, onda postoji 90 posto šansi da autori te studije dobiju Nobelovu nagradu za fiziku ove godine", kaže Burgess.

No postoji i bojazan da je otkriveni signal zapravo lažnjak, jer šefovi projekta LIGO znaju s vremena na vrijeme poslati lažne podatke u sustav, samo da vide prate li znanstvenici pomno instrumente i što se događa u svemiru. No, nikad prije se nije dogodilo da znanstvenici otvaraju šampanjac, a da prethodno nisu napravili provjeru je li riječ samo o testu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene