Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proširila se zagađena voda

Objavljene dramatične snimke: Ugroženo čudo prirode s najraznovrsnijim ekosustavom na Zemlji

Poplave prijete Velikom koraljnom grebenu u Australiji (Foto: AFP)
Poplave prijete Velikom koraljnom grebenu u Australiji (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Poplave prijete Velikom koraljnom grebenu u Australiji (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Zagađena voda i mulj proširili su se, nakon razornih poplava u sjeveroistočnoj Australiji, na dijelove Velikog koraljnog grebena izlažući to ugroženo čudo prirode dodatnom stresu, objavili su u petak znanstvenici.

Nanosi otpada i sedimenata završili su u obalnim poručjima nakon tjedana obilnih kiša oko grada Townsvillea.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

Znanstvenici su objavili snimke iz zraka na kojima se vidi prelijevanje otpada iz rijeke na područje koraljnog grebena oko 60 kilomatara od obale.

Znanstvenici s Australskog instituta za proučavanje mora (AIMS) izmjerili su količinu i kvalitetu naplavljene slatke vode u područjima oko Velikog koraljnog grebena kad su slatkovodne rijeke preplavile.

"Utvrdili smo nisku razinu saliniteta na površini mora duž 600 kilometara obale", rekao je Frederieke Kroon, znanstvenik AIMS-a koji proučava kvalitetu voda.

"Na nekim lokacijama, poput zaljeva Cleveland kod Townsvillea, salinitet mora na površini bio je prepolovljen. To pokazuje da je u Veliki koraljni greben ušla velika količina slatke vode."

Veliki koraljni greben smješten je uz sjeveroistočnu australsku obalu i najveći je svjetski koraljni sustav, koji je površine veće od Italije i jedan je od najraznolikijih ekosustava na planetu.

Greben se trenutačno oporavlja od posljedica tropske oluje Debbie 2016., dva kruga propadanja koralja zbog globalnog zatopljenja u 2016. i 2017. te najezde agresivne bodljikave morske zvijezde. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene