Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN protiv vjerskih nasilja

'Zločini iz časti su teške povrede ljudskih prava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Takozvani zločini iz časti čije su žrtve uglavnom žene jesu očito gaženje ljudskih prava koje nipošto nije utemeljeno u kulturi, ocijenio je UN-ov Fond za stanovništvo.

'Kulturni razvitak je pravo jednako pravu na gospodarski i društveni razvoj', ističe UNFPA uz napomenu da su 'pristupi koji poštuju mjesnu kulturu presudni' u razvojnoj politici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Trpio nasilje Sanela nasmrt izbola supruga: Susjedi otkrili strahote koje su se događale godinama Ilustracija Slično ropstvu Useljavanje u stan s muškarcem bilo je početak pakla: Iz straha za svoj život pristala je na prostituciju, trpjela zlostavljanje

No 'poštovati kulturne običaje ne znači prihvaćati štetne tradicionalne običaje ni mirno promatrati kako se gaze ljudska prava', upozorava organizacija u svom godišnjem izvješću o stanju stanovništva u svijetu. 

>> Islamisti zbog preljuba do smrti kamenovali Somalijku

U nekim je društvima rašireno mišljenje da je 'čast muškarca u vlasti nad ženom, osobito kada je riječ o seksualnosti' i da žene 'gube svoju čast' ako 'uđu u izvanbračnu vezu, predlože prekid veze ili braka i ako su žrtve silovanja', ocjenjuje UNFPA.

Ponekad se nasilje pa i zločini mogu opravdavati religijskim načelima, piše u izvješću u kojemu se ističe da se 'u nekim društvima zločini iz časti i zločini iz strasti opravdavaju vjerskim propisima'.

Kako navodi organizacija, 'važno je udružiti se s tvorcima javnog mišljenja i dužnosnicima, kao i s ljudima i organizacijama koji rade na terenu' kako bi se promijenila uvriježena stajališta među ljudima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene