Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir odbacio je mogućnost podnošenja ostavke ističući da ga ustavni sud Federacije BiH teško može smijeniti, pošto su političke stranke SDP BiH, oba bosanskohercegovačka HDZ-a i Savez za bolju budućnost najavile njegovu smjenu u parlamentu sljedećeg tjedna.


‘Ostavku neću dati jer ne vidim kakvo bi to dobro donijelo ikome, osim nekolicini političara sumnjivog morala. Svoju dužnost sam obavljao časno i činit ću to i dalje. Vjerujem u državu Bosnu i Hercegovinu, njezin pravosudni sustav i poštovat ću isključivo odluke koje donese Ustavni sud FBiH’, rekao je Budimir u subotu za Dnevni list iz Mostara.

Dodao je kako ustavna procedura opoziva praktično onemogućava njegovu smjenu zbog čega poziva na rješavanje političke krize.

‘Ako nova koalicija prikupi 66 ruku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, podnijet će zahtjev Ustavnom sudu FBiH za moju smjenu. Po Ustavu FBiH, predsjednik Federacije BiH može biti smijenjen samo ako je zdravstveno nesposoban vršiti svoje dužnosti ili ako se ogriješio o Ustav FBiH’, dodao je Budimir i naglasio da u svome radu nije prekršio ustav FBiH.

Za cijelu je političku krizu nastalu pokušajem da se SDA i HSP BiH, čiji je član, zbaci s vlasti, Budimir je optužio SDP BiH i njegova predsjednika Zlatka Lagumdžiju. Po Budimiru, SDP će biti najveći politički gubitnik jer se postavio u bošnjački politički blok priznajući HDZ-u ekskluzivno pravo zastupanja Hrvata u BiH.

Vezani članci Ivan Malenica Sastanak premijera i generala koje tužitelji iz BiH terete za ratni zločin u operaciji Bljesak Koronavirus, ilustracija Šok u susjedstvu - Udvostručen broj novozaraženih: "Imamo najveću stopu smrtnosti od COVID-a kao posljedicu lošeg stanja u državi i zdravstvu"

>> Budimir: SDP BiH pokušava uvesti diktaturu!

Mediji u BiH u subotu su najavili da će sljedećeg tjedna na izvanrednim sjednicama obaju domova Parlamentra Federacije BiH smijeniti Budimira i njegova potpredsjednika Mirsada Kebu (SDA) zbog protivljenja rekonstrukciji vlasti u Federaciji BiH. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.