Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Žigmanov: Suđenje Šešelju rahabilitirat će neke ljude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijenos suđenja Vojislavu Šešelju putem srbijanske države televizije neće utjecati na veliki broj njegovih pristaša u Srbiji da promjene mišljenje o politici stvaranja tzv. Velike Srbije, već će, naprotiv, rehabilitirati neke procese i ljude, smatra ugledni vojvođanski politički analitičar i publicist Tomislav Žigmanov.

U izjavi za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice Žigmanov je rekao kako je teško očekivati da će izvođenje dokaza o zločinima koji su u to ime počinjeni imati učinak 'suočavanja s prošlošću', jer 'ambijent u Srbiji trenutačno nije takav'.

Pročitajte i ovo Zatvor (Foto: AFP) Planirala napad u Britaniji Najmlađa pripadnica ženske terorističke ćelije osuđena na doživotni zatvor u Britaniji: "Bile su pune mržnje" Požari u Švedskoj (Foto: Dnevnik.hr) Vruće u Europi Nezapamćeno ljeto: Suše pogađaju Veliku Britaniju, Švedskom haraju nezapamćeni požari

'I dalje postoji nekakav trivijalizirani odnos glede toga cijelog
korpusa problema, tako da sumnjam da će uslijediti neka vrsta katarze. Naprotiv, mislim da će ovo podsjećanje na događaje tijekom devedesetih rehabilitirati neke procese i neke ljude toga vremena', navodi Žigmanov. 

>> Šešelj: Dajte mi najvišu kaznu jer besmrtnoj duši ne možete ništa

Također, dodaje, suđenje koje se prenosi putem državnog servisa hrvatskoj manjini može donijeti ponovno strah i njezino daljnje povlačenje u privatnost, a s druge strane to može donijeti radikalizaciju negativnog odnosa spram Hrvata.

Tajnik hrvatske udruge u Novom Slankamenu Ivan Gregurić izjavio je da srijemski Hrvati prate suđenje u Haagu i žele da se najzad utvrdi odgovornost za događaje koji su primorali gotovo 40.000 njihovih sunarodnjaka na napuštanje njihovih domova početkom devedesetih.

'Trebalo bi konačno staviti točku na to razdoblje i okrenuti se
aktualnim životnim problemima', zaključuje Gregurić.

Pod tužbom da snosi dio odgovornosti za počinjene zločine u
Hrvatskoj, BiH i Vojvodini u Haagu se vodi proces protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Suđenje u Haagu prenosi državna televizija na zahtjev 717.000 građana Srbije, čije je potpise skupila Srpska radikalna stranka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene