Kamioni, ilustracija - 1
Kamioni, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Lokalne vlasti u gradu Lira u Ugandi zabranile su ženama da sjede na prednjem sjedalu u kamionima.


Nakon teške prometne nesreće 10. siječnja, u kojoj je živote izgubilo devetero ljudi, a ozlijeđeno je 19 ososba, žene se više ne smiju voziti u prednjem dijelu vozila. Policija je kao uzrok ove nesreće utvrdila objesnu i prebrzu vožnju te pretovarivanje kamiona, no lokalne vlasti u Liri odlučile su da su krivac i žene, prodavačice na tržnici, koje sjede na prednjem sjedalu pored vozača. Naime, ocijenili su da su njihova pojava dekoncentrira muškarce pa zato uzrokuju nesreće.

Vezani članci Sandra Benčić Tužiteljstvo će podnijeti žalbu na oslobađajuću presudu za platformu Možemo Ilustracija Zločin bez kazne: ''Zlostavljač može biti čak i financijski nagrađen za nasilje nad ženom i djecom''

Lokalni dužnosnik kazao je kako su prodavačice često "neprimjereno" odjevene i zahtijevaju da sjede u prednjem dijelu vozila, a muškarci se nisu u stanju kontrolirati pa ih to ometa i zbog toga prouzrokuju prometne nereće, prenosi Nairobinews.

Zbog toga je zabranjeno ženama koje iz Lire putuju na okolne tržnice da sjede na prednjem sjedalu vozila.

S druge strane, predstavnik prijevoznika iz Lire kazao je kako su vozači ti koji nisu disciplinirani i ne poštuju zakone jer vlasnici kamiona ne zapošljavaju kvalificirane ljude, no istaknuo je da svi poštuju novu odluku. "Ni jedna žena ne može sjediti na prednjem sjedalu, makar bila žena vozača", rekao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju