Istraživanje sveučilišta Rush u Chicagu otkrilo je da su osobe koje su jednom ili dva puta dnevno jele povrće poput kelja ili špinata značajno manje mentalno nazadovale od onih koji nisu jeli zeleno lisnato povrće, bez obzira na druge faktore poput obrazovanja, stila života ili genetske predispozicije.
Znanstvenici su proučavali 950 osoba prosječno starih 81 godinu i procjenjivali njihove mentalne sposobnosti.
Utvrdili su da su osobe koje su jele zeleno povrće imale mozak 11 godina mlađi od onih koji nisu jeli špinat, blitvu ili kelj.
Voditeljica istraživanja Martha Clare Morris kaže kako zeleno lisnato povrće sadrži vitamin K.
"S obzirom na to da pad mentalnih sposobnosti igra središnju ulogu u demenciji, povećanje unosa zelenog lisnatog povrća može biti jednostavan i jeftin način zaštite mozga", kaže ona. (Hina)
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook
-
Iz minute u minutu
DP završio prve razgovore sa svim opcijama: "Predočili su nam broj zastupnika koji ih podupire, mi od svojih načela ne odustajemo"
-
Nastavak sukoba
Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"
-
marsovski prizori
FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske