Tisuće ljudi pristižu u srijedu od ranih jutarnjih sati u krug memorijalnog kompleksa u Potočarima kod Srebrenice kako bi tijekom dana sudjelovale na središnjoj komemoraciji u povodu 23. obljetnice genocida nad Bošnjacima s tog područja, što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.


U utorak je u Srebrenicu stiglo više od šest tisuća sudionika "Marša mira", koji su prošli stazama kojima su Bošnjaci nakon pada enklave 11. rujna pokušali naći spas probijajući se ka slobodnom teritoriju u pravcu Tuzle. Organizatori su ranije najavili kako očekuju da će na komemoraciji biti do 30 tisuća sudionika.

Vezani članci Josip Pavić Vlada bivšem vaterpolistu dodijelila poseban zadatak: Stižu novi stadioni Doček Vatrenih VELIKA FOTOGALERIJA Policija objavila prve fotografije djelića atmosfere te poručila građanima da jednu stvar nikako ne rade

U utorak je završeno i iskapanje 35 grobnica u koje će, nakon vjerskog obreda što će ga predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, biti položeni posmrtni ostaci žrtava čija su tijela identificirana nakon što su pronađena u nekoj od masovnih grobnica.

Među njima su četiri dječaka koja su 1995. godine, kada su ubijena, imala između 16 i 17 godina te jedan bračni par 20-godišnjaka, dok je najstarija žrtva 71-godišnji muškarac.

U najvećem ratnom zločinu počinjenom na europskom tlu nakon 2. svjetskog rata ubijeno je više od osam tisuća Bošnjaka, a presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrđena je kvalifikacija genocida.

Za sudjelovanje u tim zločinima do sada je pred međunarodnim sudovima drugih država te pred bosanskohercegovačkim pravosuđem osuđeno 45 osoba na ukupno 700 godina zatvora.

Za genocid u Srebrenici osuđeni su i bivši politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji je za to dobio 40 godina zatvora, dok je ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Rato Mladić nepravomoćno osuđen na doživotni zatvor.

U Mostaru nema javnog gledanja utakmice

Zbog obilježavanja genocida u Srebrenici u Mostaru danas neće biti organizirano javno gledanje polufinalne utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu između Hrvatske i Engleske.

''Uvažavajući zakonsku obvezu poštovanja i ponašanja na Dan žalosti, odavanja počasti svim žrtvama Domovinskog rata u BiH i ratnim tragedijama, HVIDR-a Mostar i Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar neće organizirati javno praćenje utakmice Hrvatska – Engleska ", objavili su i naveli kako zbog Dana žalosti na obljetnicu tragedije u Srebrenici, 11. srpnja 2018. godine, nije moguće dobiti odobrenje za javno okupljanje i obustavu prometa što je potrebno da bi organizirali javno gledanje utakmice", izvijestio je Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar.

Povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici i Dana žalosti u BiH, predsjedatelj Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Šerif Špago pozvao je sve građane te županije da dostojanstveno obilježe taj dan, javlja Bljesak.info.

''Zamolio bih sve mjerodavne koji odobravaju javna okupljanja da vode računa da je u srijedu Dan žalosti u BiH i da u skladu s tim odobre ili ne odobre eventualna javna okupljanja koja imaju slavljenički karakter'', kazao je Špago uoči sjednice Skupštine HNŽ-a u Mostaru, posebno, dodao je, jer se danas održava utakmica između Hrvatske i Engleske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. (Hina/D.I.)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju