Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najaktivniji filipinski vulkan nastavlja pokazivati znakove erupcije izbacujući pepeo u okolno područje, no mnogi stanovnici unatoč tome ne žele napustiti svoje domove.


Vlasti su naredile evakuaciju desetaka tisuća ljudi koji žive u blizini opasnog vulkana u središnjoj pokrajini Albay. Stupanj uzbune podignut je na najvišu razinu, dok stručnjaci upozoravaju da bi se erupcija mogla dogoditi svakog trenutka.

Vezani članci Potres pogodio FIlipine (Foto: EMSC) - 2 Snažan potres pogodio Filipine: Poginulo jedno dijete, ozlijeđeno više od 20 osoba Vulkan Agung na Baliju (Foto: AFP) Erumpirao vulkan na poznatom turističkom odredištu, spasioci morali evakuirati strane planinare

- Jučer smo evakuirali 60 posto stanovništva, ali evakuacija još u traje i trebat će vremena da sve prevezemo na sigurno područje, izjavio je guverner pokrajine Albay Fernando Gonzales.

Vlasti namjeravaju evakuirati 35 tisuća stanovnika s najugroženijih područja te još 20 tisuća osoba koje bi se mogle naći u opasnosti ako dođe do divovske erupcije.

No, dio stanovništva odbija napustiti svoje domove, uglavnom u strahu za svoju imovinu.

- Upravo sam se vratio nahraniti mačku, vraćat ću se povremeno, imam televizor u kući, što ću ako mi ga netko ukrade?, žali se seljak Eladio Petsalosi.

Vlasti poručuju da će svi koji se opiru evakuaciji biti odvedeni na silu.

- Ako ćemo morati ljude fizičkom snagom izvlačiti iz kuća i ubacivati u kamione kako bi ih iznijeli iz opasnog područja, to ćemo i učiniti, upozorio je državni tajnik za obranu Avelino Cruz. 

Mayon je, inače, pojačao svoju aktivnost još u svibnju, a prve količine lave izbacio je sredinom lipnja. 

Inače, taj je vulkan u posljednjih 400 godina eruptirao 50-ak puta, zbog čega se i smatra najaktivnijim vulkanom na Filipinima. Tijekom njegove erupcije 1814. godine život je izgubilo oko tisuću i dvjesto osoba.Posljednji puta ljudske žrtve su zabilježene 1993. godine. Erupcija je tada ugasila 75 života.