Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Turska pod Erdoganom sve više i više klizi prema autoritarnom režimu", ustvrdio je Gianni Pitella, čelnik socijalista u parlamentu (S&D), drugog najvećeg kluba zastupnika. Čelnici najvećih klubova zastupnika traže privremenu obustavu pregovora s Turskom o članstvu u EU-u.


Čelnici najvećih klubova zastupnika u Europskom parlamentu zatražili su privremenu obustavu pregovora s Turskom o članstvu u Europskoj uniji zbog čistki koje turske vlasti provode nakon neuspjelog državnog udara, no čelnica EU diplomacije Federica Mogherini ih je upozorila da budu oprezni.

Vezani članci Potres u Turskoj FOTO/VIDEO Trenutak snažnog potresa u Turskoj: Pogledajte reakciju TV voditeljice u prijenosu uživo Tayyip Recep Erdogan (Foto: AFP) Sprema li se još jedna invazija? Moskva poziva na suzdržanost, a Erdogan tvrdi: "Ako Bog da, istrijebit ćemo ih što prije"

"Naša je poruka Turskoj vrlo jasna: pristupne pregovore treba odmah zamrznuti", rekao je Manfred Weber, čelnik najveće skupine zastupnika u parlamentu, Europske pučke stranke (EPP), koja stoji na pozicijama desnog centra.

Njegovu su poruku, u raspravi na plenarnoj sjednici parlamenta sa čelnicom diplomacije EU-a Federicom Mogherini i povjerenikom za susjedstvo i politiku proširenja Johannesom Hahnom, ponovili i drugi vodeći parlamentarci, uključujući Guya Verhofstadta, čelnika Saveza liberala i demokrata (ALDE).

"Postoji vrlo, vrlo široka većina ovdje koja kaže da za sada trebate zamrznuti pristupne pregovore i odrediti određeni broj uvjeta za njihovo ponovno pokretanje kada ih Turska ispoštuje", rekao je Verhofstadt.

Mogherini pokušava smiriti tenzije

EU postaje sve kritičniji spram Turske koja je otpustila ili suspendirala s položaja više od 110.000 ljudi, od vojnika, akademika, sudaca, novinara do kurdskih čelnika, zbog navodne podrške neuspjelom državnom udaru u srpnju.

Oko 36.000 ljudi je uhićeno, a nizu medija je zabranjen rad. Kritičari optužuju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da neuspjeli udar koristi kao izgovor za obračun s kritičarima njegove vlasti. "Turska pod Erdoganom sve više i više klizi prema autoritarnom režimu", ustvrdio je Gianni Pitella, čelnik socijalista u parlamentu (S&D), drugog najvećeg kluba zastupnika.

"Naša politička poruka Turskoj je da ljudska i građanska prava i demokracija ne mogu biti predmet pregovora ako želite biti dio EU-a", rekao je Pitella.

Federica Mogherini, Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, zastupnike je, međutim, pozvala na oprez. "Mislim da je najbolji način za snaženje turske demokracije je dijalog s Turskom, držanje kanala otvorenima", rekla je Mogherini. "Ako se proces pristupanja okonča, vjerujem da ćemo oboje biti gubitnici", ocijenila je.

Erdogan je ranije izjavio da će Unija morati "živjeti s posljedicama" ako zaustavi pregovore, a Ankara bi umjesto toga mogla sklopiti sigurnosni savez s Rusijom i Kinom. EU je u ožujku obećao ubrzati pristupne pregovore Ankare u zamjenu za njenu pomoć u migrantskoj krizi, odnosno sprječavanju migranata da krenu prema obalama Europe.

Smrtna kazna bit će prekretnica

Erdogan optužuje EU da ne razumije težinu stanja u Turskoj i najavio je da bi iduće godine pregovore s Unijom mogao staviti na referendum.

Austrija i Luksemburg predvode pozive na obustavu pregovora s Turskom, dok Njemačka, Francuska i većina drugih država za sada podržavaju njihov nastavak i boje se u pitanje dovesti tursku suradnju u migrantskoj krizi.

Svi, međutim, ističu da će pregovori biti prekinuti ako Turska ponovno uvede smrtnu kaznu.

Turska je započela pregovore još u listopadu 2005., ali nije daleko odmakla. O rezoluciji o odnosima s Turskom zastupnici Europskog parlamenta će glasovati u četvrtak, ali rezolucije nisu pravno obvezujući tekstovi za Komisiju i zemlje članice. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju