Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog afere s ranjenicima tajnik američke vojske dao ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajnik američke Kopnene vojske Francis Harvey je podnio ostavku vezano uz skandal s lošim uvjetima boravka ranjenih vojnika iz Iraka i Afganistana na rehabilitaciji u uglednoj Vojnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu.

"Prihvatio sam njegovu ostavku. Razočaran sam što neki u vojsci nisu adekvatno procijenili ozbiljnost situacije vezane uz ambulantno liječenje u Walter Reedu", rekao je Gates novinarima u Pentagonu.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem" Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano"

Dan ranije general George Weightman smijenjen je s dužnosti ravnatelja Vojne bolnice Walter Reed, središnje medicinske ustanove Kopnene vojske.

U intervjuu koji je dao nedugo nakon objave njegove ostavke, Harvey je kazao kako je ponudio ostavku Gatesu jer vjeruje da je vojska ostavila ranjene vojnike na cjedilu. 

Kazao je kako je skandal deprimirao osoblje Waltera Reeda, te da on želi spriječiti da još neki od njih odu ili budu otpušteni.

Predsjednik George W. Bushe naložio je osnivanje dvostranačke Predsjedničke komisije koja će provesti sveobuhvatan pregled uvjeta u nacionalnoj mreži vojnih i veteranskih bolnica, u kojima su na liječenju i rehabilitaciji ranjenici iz ratova u Iraku i Afganistanu.

U radio poruci naciji, čiji je tekst Bijele kuća objavila ranije, Bush je kazao kako "ranjeni vojnici zaslužuju zahvalnost SAD-a i najbolju njegu koju im zemlja može pružiti" te dodao kako je "duboko uznemiren nedavnim izvješćima o nestandardnim uvjetima u Medicinskom centru Walter Reed".

"Neki naši vojnici iskusili su birokratska otezanja i životne uvjete koji su ispod onoga što zaslužuju. To je neprihvatljivo i za mene i za našu zemlju i to se neće nastaviti", naglasio je Bush.

Najavio je kako je od Kongresa u prijedlogu proračuna za 2008. zatražio povećanje sredstava za zdravstvenu skrb vojnih veterana od 83 posto u idućih šest godina, s oko 20 milijardi na 36 milijardi dolara.

Bush je kazao kako je za veteranske službe u ovoj godini zatražio ukupno 86 milijardi dolara, što će ako bude odobreno biti "povećanje sredstava za veterane od 77 posto od njegovog stupanje na dužnost, što odražava najveći stupanj brige za veterane u američkoj povijesti".

Odlučni potezi administracije na poboljšanju uvjeta rehabilitacije ranjenika u Walter Reedu, i smjenjivanje odgovornih za loše stanje, uslijedili su nakon nedavne reportaže u The Washington Postu u kojem su opisane i snimljene vlažne sobe, s glodavcima i žoharima, u objektu
18 u Walter Reedu, u koje su smješteni pacijenti na ambulantoj njezi. 

Ranjenici i bolesnici od PTSP-a u reportaži su svjedočili i o
birokratskom labirintu kroz koji prolaze, tražeći ostvarenje prava koja im pripadaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene