Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak najjačih

Završetak Davosa - od globalnog umora do pregovora u Dohi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je posljednji dan Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu.

Jedna od tema koja se također našla na popisu je i iscrpljenost društva. Naime, nakon četiri naporna dana u Davosu delegati su slušali zanimljivo predavanje o tome kako sve veći pritisak društva, ekonomska kriza i ubrzana komunikacija dovode do povećanja broja oboljenja povezanih sa stresom.

Pročitajte i ovo Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica"

>> Terorizam na gospodarskom forumu u Davosu?

Psiholog Heinz Schuepbach upozorio je kako će u budućnosti najveći izazov za globalno zdravstvo biti upravo te bolesti. Prema istraživanju provedenom u Njemačkoj svaki peti radnik u Europi razbolio se zbog stresa na poslu, a prodaja antidepresiva u Njemačkoj u posljednje četiri godine porasla je na zabrinjavajućih 40 posto.

Zaključenje pregovora iz Dohe

Od većih zaključaka u Davosu, najveće zemlje članice WTO-a su si za cilj postavile zaključenje ciklusa pregovora iz Dohe o liberalizaciji svjetske trgovine u srpnju, rekao je europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht.

'Svi se slažu kako bismo trebali zaključiti dogovor u srpnju', rekao je nakon sastanka predstavnika tridesetak zemalja WTO-a, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu. 'Imamo još puno posla. Zato bismo trebali napraviti nove planove u ožujku', rekao je.

Po diplomatskom izvoru, Kinezi i Amerikanci iskazali su kooperativnost, no Brazilci i dalje ostaju na svojim dosadašnjim stajalištima.Pregovori započeti u studenome 2001. u Dohi u Kataru, ubrzo nakon napada na SAD 11. rujna, trebali su načelno završiti krajem 2004. godine.

Poziv na završetak pregovora o liberalizaciji svjetske trgovine pozvali su njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer David Cameron. Glavni direktor WTO-a Pascal lamy rekao je prošli tjedan da je volja za završetak pregovora bitno veća nego u ovo doba prošle godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene