Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, Boris Tadić, obratio se u nedjelju navečer građanima koji su se u središtu Beograda, na Terazijama, okupili da proslave njegovu pobjedu, te im poručio da je Srbija spremna na suradnju sa svijetom i susjedima, ali da traži da se poštuje Srbija i narodi koji u njoj žive.


"Ne želimo nikome zlo, hoćemo mir i suradnju u regiji, ali hoćemo da se uvažava Srbija, njen narod i svi narodi koji u Srbiji žive", kazao je Tadić. On je dodao da je njegova pobjeda i podrška ljudima na Kosovu, kao i da je spreman na otvaranje Srbije svijetu i da očekuje za Srbiju mjesto u Europskoj uniji.

Na temelju 95 posto obrađenih biračkih mjesta u Srbiji Boris Tadić je osvojio 50,5, a Tomislav Nikolić 47,78 posto glasova birača u drugom krugu predsjedničkih izbora, priopćila je u nedjelju u ponoć srbijanska Republička izborna komisija.

Prema procjeni Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), Tadić je osvojio najviše glasova u Vojvodini i u Beogradu, dok je Nikolić imao bolji rezultat na Kosovu i u središnjoj Srbiji.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rođen je 15. siječnja 1958. godine u Sarajevu. U Beogradu je završio gimnaziju, diplomirao kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu i magistrirao na temu "Subverzivnost u segmentu seksualnosti".

Kratko vrijeme je bio novinar na beogradskom Radio Indeksu 202, potom bolnički psiholog i nakon profesor psihologije u Prvoj beogradskoj gimnaziji i istraživač u beogradskom Institutu za psihologiju, a 1997, godine osnovao je Centar za razvoj demokracije i političke vještine, čiji je bio prvi direktor.

Politikom se bavi od studentskih dana, a član je Demokratske stranke (DS) od 1990. godine, te je bio tajnik njenog Glavnog odbora, član Izvršnog odbora i potpredsjednik, da bi nakon ubojstva premijera i predsjednika stranke Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine, u veljači 2004. godine uvjerljivom većinom bio izabran za predsjednika.

Za zastupnika u Skupštini Srbije prvi put je izabran 1994. godine, a od kraja 2000. godine - nakon pada režima Slobodana Miloševića - bio je savezni ministar za telekomunikacije, te potom i zastupnik u Saveznoj skupštini (tadašnje SR Jugoslavije) i potpredsjednik njenog Vijeća građana.

Od 17. ožujka 2003. godine do polovine travnja 2004. godine bio je ministar obrane u Savjetu ministara državne zajednice Srbije i Crne Gore, a 27. lipnja 2004. godine u drugom krugu predsjedničkih izbora, s 53,24 posto glasova pobijedio je Tomislava Nikolića, koji je tad dobio 45,4 posto glasova birača.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju