Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništeni zapisi

Zatražena istraga CIA-inog ispitivanja zatočenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar pravosuđa Eric Holder zatražio je od saveznog tužitelja Johna Durhama da istraži je li kod ispitivanja osumnjičenih za terorizam koje je do 2006. provodila CIA bilo nezakonitih postupaka, objavilo je ministarstvo pravosuđa u Washingtonu.

Durham od siječnja 2008. istražuje uništenje video zapisa CIA-inog ispitivanja zatočenika, što mu je povjerio tadašnji ministar pravosuđa Michael Mukasey. Holder je rekao da je odlučio proširiti Durhamov mandat nakon razmatranja izvješća Ureda za profesionalnu odgovornost pri ministarstvu i izvješća generalnog inspektora CIA-e iz 2004. o problematičnim tehnikama ispitivanja. ‘Kao rezultat mojih analiza svog tog materijala, zaključio sam da te informacije opravdavaju utvrđivanje jesu li savezni zakone prekršeni vezano uz ispitivanja određenih zatočenika na prekomorskim lokacijama’, istakao je Holder u priopćenju.

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik"

>> 'CIA zlostavljala zatvorenike, izvodila lažna smaknuća'

Priznajući kako je svjestan da će odluka o otvaranju istrage biti ‘proturječna’, ponovio je raniju izjavu kako neće biti procesuiranja osoblja CIA-e koje je ‘djelovalo u dobroj vjeri i unutar pravnih smjernica koje su pružili pravnici’ Busheve administracije. ‘Ovaj preliminarni pregled neće se usredotočiti na te pojedince’, kazao je Holder, ne precizirajući što će biti u žarištu Durhamove istrage. Bijela kuća je povodom otvaranja istrage objavila priopćenje u kojem navodi kako je predsjednik Barack Obama opetovano isticao da ‘želi gledati naprijed, a ne unatrag kada je riječ o takvim pitanjima’, te da se slaže s ministrom pravosuđa kako ne treba procesuirati one koji su djelovali u dobroj vjeri i unutar pravnih smjernica.

Već se godinama traži istraga

‘To je na puno načina stara priča’, ocijenio je direktor CIA-e Leon Panetta u priopćenju U priopćenju se također naglašava da ministar pravosuđa neovisno utvrđuje je li netko prekršio zakon. Prethodni američki predsjednik George W. Bush odobrio je tzv. ‘pojačane tehnike ispitivanja’ osumnjičenih za terorizam nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Te tehnike, koje su uključivale CIA-inu praksu tzv. ‘waterboardinga’, simuliranog pogubljenja utapanjem, te prebacivanje zatočenika u zemlje u kojima je mučenje uobičajeno, izazvale su oštre kritike protivnika, koji su ih izjednačili s mučenjem. Liberalne skupine već godinama traže provedbu istrage, koja bi trebala uključiti i naredbodavce uporabe tih tehnika. U ponedjeljak je administracija objavila da je Obama odobrio formiranje posebne jedinice za ispitivanje osumnjičenih za terorizam koja će djelovati pod okriljem FBI-a, a ne CIA-e, što je veliki zaokret u politici nacionalne sigurnosti SAD-a. Neke od problematičnih tehnika koje su istražitelji CIA-e koristili kod ispitivanja zatočenika, većinom u Iraku i Afganistanu, opisane su u izvješću generalnog inspektora CIA iz 2004., koje je objavljeno u redigiranom obliku. One su, među ostalim, uključivale ‘prijetnje, držanje zatočenih u stresnim položajima, uporabu grubih četki na zatočeniku, te stajanje na zglob zatočenika’, navodi se u izvješću.

Lažna pogubljenja

Također se opisuju lažna pogubljenje, kojima se kod ispitanika stvarao dojam da je u susjednoj prostoriji ubijen zatočenik, uz opaljivanje pištolja i stražara preobučenog u zatočenika s kapuljačom, koji je ležao na podu kao mrtav kad bi izvodili ispitanika. U drugom slučaju istražitelji CIA-a prijetili su pištoljem i električnom bušilicom zatočeniku Abd al-Rahimu al-Naširiju, optuženom za planiranja napada na američki razarač USS Cole 2000. godine u Jemenu, kada je poginulo 17 američkih mornara.

CIA upućivala prijetnje ubojstvom

U izvješću se navodi i da su istražitelji prijetili Al Naširiju da će nanijeti zlo članovima njegove obitelji. Prijetnje ubojstvom njegove djece istražitelji CIA upućivali su Kalidu Šeik Muhamedu, navodnom glavnom pokretaču napada Al Kaide na SAD 11. rujna 2001. Izvješće je objavljeno po odluci saveznog suca iz New Yorka, temeljem tužbe Američke unije za građanske slobode - ACLU. ‘Opisi prijašnje prakse ispitivanja, kao i mnogi detalji, već su objavljeni. Uporaba pojačanih tehnika ispitivanja, započeta kada je naša zemlja odgovarala na užase 11. rujna, prekinuta je u siječnju. Za CIA-u sada nisu izazovi jučerašnje bitke, već one današnje i sutrašnje’, naglasio je Panetta. Ispitivanja koja su povod istrage, izvođena su u tajnim zatvorima CIA prije 2006. godine, kada je predsjednik Bush naložio premještanje svih zatočenika u zatvor mornaričke baze Guantanamo na Kubi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene