Odbor za obavještajne službe ispitao će dvojicu diplomata o Trumpovom pritisku na Ukrajinu za pokretanjem istrage protiv Joe Bidena.

Galerija


Istražni postupak vezan uz mogući opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa ušao je u novu fazu u srijedu, kada je na televiziji počeo prijenos sjednice Odbora za obavještajne službe, na kojoj će biti ispitana dvojica diplomata o Trumpovom pritisku na Ukrajinu, za protuuslugu u unutarnjopolitičke svrhe.

Vezani članci Donald Trump Počelo povijesno suđenje Donaldu Trumpu u Senatu, tužitelj prikazao videosnimku nasilnog upada u Kongres Demokratska predsjednica parlamenta Nancy Pelosi (Foto: AFP) Trump i službeno optužen za poticanje na pobunu: Demokrati predali senatu optužnicu

U sklopu postupka opoziva koji su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa, saslušana su tri američka diplomata, od kojih su svi prethodno izrazili zabrinutost na saslušanjima iza zatvorenih vrata zbog odnosa Donalda Trumpa i Ukrajine.

Nakon saslušanja u srijedu, sljedeće će biti održano u petak.

Zastupnici su tijekom dana ispitali dva diplomata koji su izrazili sumnje da je predsjednik Trump uvjetovao pomoć Ukrajini u zamjenu za pokretanje istrage protiv svog političkog suparnika Joe Bidena, ujedno i najizglednijeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020.

Demokrat Adam Schiff, predsjednik Odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma, otvorio je sjednicu odbora u prostoriji punoj novinara, zastupnika i običnih građana.

"Pitanja koja postavlja ovaj postupak opoziva jesu: je li predsjednik Trump želio iskoristiti ranjivost saveznika i pozvati Ukrajinu da se umiješa u naše izbore...?", rekao je Schiff u uvodnom obraćanju.

"Je li predsjednik Trump htio uvjetovati službene stvari, poput susreta u Bijeloj kući ili američke vojne pomoći, ukrajinskom spremnošću za asistiranjem u dvjema političkim istragama koje bi mogle pomoći njegovoj kampanji za ponovni izbor? I, ako je Trump učinio nešto od toga, je li takva zloupotreba moći kompatibilna s predsjedničkom dužnosti", dodao je Schiff.

"Stvar je jednostavna i kao takva strašna", dodao je.

"Naš odgovor na ta pitanja neće utjecati samo na budućnost ovog predsjedničkog mandata, već na budućnost predsjedničke funkcije i na američke građana koji će znati koju vrstu postupanja ili lošeg postupanja mogu očekivati od svog vrhovnog zapovjednika", kazao je Schiff.

William Taylor, visoki američki diplomat u ukrajini i George Kent, zamjenik pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju, prvi su od svjedoka koji su svjedočili o Trumpovom potencijalno neprikladnom pritisku na Ukrajinu. (Hina)